ERDON Országos hírek

2018.02.12. 13:28

Dragnea: Egyre több bizonyíték van a párhuzamos állam létezésére vonatkozóan

Egyre több olyan bizonyíték lát napvilágot, ami a párhuzamos állam létezésére utal, jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke ezzel azokra az állításokra és felvételekre utalt, amelyeket vasárnap este hozott nyilvánosságra az Antena 3 televíziócsatorna.

Egyre több olyan bizonyíték lát napvilágot, ami a párhuzamos állam létezésére utal, jelentette ki hétfőn Liviu Dragnea. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke ezzel azokra az állításokra és felvételekre utalt, amelyeket vasárnap este hozott nyilvánosságra az Antena 3 televíziócsatorna.

Dragnea kifejtette, fontos, de nem elégséges, hogy az Igazságügyi Felügyelet hivatalból kivizsgálást indított egyrészt Mihaiela Iorga Moraru ügyész állításai, másrészt bizonyos hangfelvételek kapcsán, amelyeken állítólag Lucian Onea, a ploieşti-i területi főügyész párbeszéde hallható Vlad Cosma korrupcióval megvádolt volt képviselővel. "Ha igaznak bizonyul mindaz, ami az este és az elmúlt évek során nyilvánosságra került, a politikai rendőrség létezésére utaló elemekkel állunk szemben (...), és ez több mint fegyelmi vétség. Ha igaz, amit állított a tegnap esti interjúban Iorga ügyész asszony, és igazak a felvételeken elhangzott kijelentések, nagyon komoly büntetőjogi kérdésekről van szó - mondta a PSD székházában nyilatkozó Dragnea. A szociáldemokrata politikus kijelentette, nem ismeri Mihaiela Iorga Moraru ügyészt, de úgy véli, van valamelyes hitelessége .

"Hallható, amint egy hölgy az Igazságügyi Felügyelettől ezt a kifejezést használja: ne húzz ujjat a rendszerrel. Mi elfogadtunk egy zárójelentést, amelyben a párhuzamos államról is szó van. Egyre több bizonyíték lát napvilágot, ami minket és a sajtót igazolja, ezen párhuzamos állam, ezen rendszer, ezen maffia meglétével kapcsolatban, amely megpróbálja törvénytelen úton birtokolni a hatalmat Romániában és nagyon sokszor sikerült is neki - jelentette ki Dragnea.

Liviu Dragnea ugyanakkor tagadta, hogy felmerült volna Dana Gîrbovan, a Romániai Bírák Országos Szövetsége elnökének neve az igazságügyi miniszteri kinevezéssel kapcsolatban, kivéve egyszer, 2017 februárjában, Florin Iordache lemondása után. Akkor - Dragnea állítása szerint - Sorin Grindeanu akkori kormányfő beszélt Gîrbovannal egy esetleges miniszteri kinevezésről, ő azonban elutasította azt. Utána soha többé nem merült fel a párton vagy a koalíción belül, hogy Gîrbovant javasoljuk az igazságügyi tárca élére - mondta a PSD-elnök.

Dragnea azt követően nyilatkozott így, hogy Mihaiela Moraru Iorga DNA-s ügyész egy vasárnap esti televíziós műsorban azt mondta: felettese, Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész egy alkalommal megpróbálta rávenni, hogy mielőbb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amelyben egy volt miniszter, akkori potenciális kormányfőjelölt is érintett volt. "Egy adott pillanatban ki kellett jelölni a miniszterelnököt, és egy volt miniszter neve is felmerült. Folyamatban volt akkor nálam egy nyomozás azzal az exminiszterrel kapcsolatban. Nem szeretnék neveket említeni, ne mondják, hogy tönkretettem a nyomozást. Azt kérdezte akkor tőlem, lehetséges lenne-e minél előbb a nyilvánosság elé állni azzal a dossziéval. Azzal magyarázta ezt, hogy ha az illető urat kinevezik miniszterelnöknek, Dana Gîrbovan (a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnöke - szerk. megj.) lesz az igazságügyi miniszter, ami katasztrofális lenne ránk nézve" - fogalmazott Iorga az Antena 3 hírtelevízió egyik műsorában.

Kövesi ezt követően tagadta, hogy Mihaiela Moraru Iorgával vagy más DNA-ügyésszel tárgyalt volna potenciális miniszterelnökként emlegetett exminiszterek dossziéiról. Nem gyakoroltam nyomást az ügyészekre, és nem avatkoztam bele a tevékenységükbe. Nem kívánom kommentálni vádlottak valótlan állításait" - reagált Kövesi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!