ERDON Országos hírek

2014.11.26. 15:42

Frissítik a gyógyszerlistát

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter bejelentette: év végéig ismét frissítik az ártámogatott gyógyszerek listáját, immár 3-ik alkalommal. Szerinte lassan normalizálódnak a dolgok.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter bejelentette: év végéig ismét frissítik az ártámogatott gyógyszerek listáját, immár 3-ik alkalommal. Szerinte lassan normalizálódnak a dolgok.

Nicolae Bănicioiu úgy fogalmazott: amikor elvállalta az Egészségügyi Minisztérium vezetését, egyik prioritási területnek tekintette az ártámogatott gyógyszerek ügyét. Hangsúlyozta: a gyógyszerek számbavétele nem egy egyszerű folyamat, és ha felgyorsítanák, nem érnék el a kívánt célt. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet: az elmúlt nyolc hónapban két alkalommal is aktualizálták a listát, egyszer júliusban, legutóbb pedig két héttel ezelőtt, amikor egy kormányhatározattal újabb 23 készítménnyel egészítették ki. Ezek a változások véglegesek, az elkövetkezendő időszakban pedig a költség és volumen szerződésekről tárgyalnak a biztosítóházzal és a gyártókkal. Úgy fogalmazott: mivel az elmúlt hét esztendőben nem történtek ez irányú lépések, az idén jelentős előrelépés valósult e téren. Hozzátette azt is: léteznek olyan országok, ahol öthavonta frissítik a listát, és Románia is lassan ebbe a kategóriába sorolható.

Mindezek a tárcavezető egy olyan konferencián jelentette ki, melyet az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatásával szerveztek meg, és olyan témák is szóba kerültek, mint az egészségügyi kártya, az orvosi műhibák, az elektronikus kórlap, a kórházfelújítások vagy az egészségbiztosítások szükségessége.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!