ERDON Országos hírek

2012.06.06. 12:41

A vasárnapi voksolás menete

Most vasárnap polgármestert, helyi tanácsot, megyei tanácselnököt és megyei tanácsot választhatnak a polgárok. Minden jogosult a hivatalos lakcíme szerinti helyen szavazhat 7–21 óra között.

Most vasárnap polgármestert, helyi tanácsot, megyei tanácselnököt és megyei tanácsot választhatnak a polgárok. Minden jogosult a hivatalos lakcíme szerinti helyen szavazhat 7–21 óra között.

 

Június 10-én, azaz most vasárnap reggel hét órakor nyitnak a szavazóhelyiségek, s a hivatalos kiírás szerint 21 órakor zárnak. Összesen négy szavazólapot kap minden jogosult: a polgármester, a helyi tanács, a megyei tanács és a megyei tanácselnök megválasztására. Érvényes voksnak azok minősülnek, amely szavazólapokon egyetlen „votat” feliratú pecsét van, egyetlen négyzetben (esetleg érvényesnek tekinthetők azok a voksok is, ahol ugyanabban négyzetben szerepel több pecsét – de nem érdemes kockáztatni). Aki több helyre is pecsétel, érvénytelen szavazatot ad le. Az előírások szerint, ha a pecsételés rendben van a szavazólapon, de a voksoló különféle megjegyzéseket is ír rá, attól a voksa még érvényes, az „üzenet” tartalmától függetlenül.

Érvénytelenek azok a szavazatok is, amelyek esetében a szavazólap hátoldalán nem szerepel az adott körzet ellenőrző pecsétje.

A legfontosabb változtatás egyébként az eddigi eljáráshoz képest az, hogy a választás egy fordulós. Eddig a polgármestereket két fordulóban választották, ha szükséges volt. Abban az esetben kellett így tenni, ha az első fordulóban egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok felét plusz egy voksot. Ekkor az első két helyezett mérkőzött meg újra. Most azonban egyszerűbb a verseny: egyetlen fordulóban az győz, tehát az lesz a polgármester, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!