ERDON Országos hírek

2012.01.26. 11:31

Hóvihar: válsághelyzetben az ország nagy része

Hazánkat hóvihar kerítette hatalmába, melynek következtében január 25-e 5 óra és január 26-a 5 óra között az ország 21 megyéjében 545 településen jelentős mennyiségű hó hullott, ugyanakkor 21 települést elzárt a havazás a külvilágtól.

Hazánkat hóvihar kerítette hatalmába, melynek következtében január 25-e 5 óra és január 26-a 5 óra között az ország 21 megyéjében 545 településen jelentős mennyiségű hó hullott, ugyanakkor 21 települést elzárt a havazás a külvilágtól.

Ezen időintervallumban 37 országos- és 80 megyei rangú úton állt le a forgalom a jelentős hómennyiség következtében, 480 településen zavart okozott a villanyáram ellátásban, ugyanakkor egy vasútvonalon is leállt a forgalom, és négy kikötőt be kellett zárni. A beavatkozási egységek 1323 személyt mentettek ki a havazásból, 297 személy megtagadta a kilakoltatást. A 24 órás havazás során 1335 személynek átmeneti szálláshelyet biztosítottak a hatóság emberei, és orvosi ellátásban részesítettek 3 gyereket, 29 felnőttet. A hóvihar okozta fennakadás csökkentése érdekében az Országos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének 529 munkatársa, 752 rendőrrel és 184 csendőrrel vett részt a mentési akcióban, 484 jármű felhasználásával. A belügyi alkalmazottak munkáját 2471 civil is segítette, akik a helyi közigazgatási rendszerek alkalmazottai, ők 1023 járművel vettek részt az akcióban. A helyenként három méteres hó miatt több településen bezárták a tanintzéményeket, kényszer vakációt hirdetve meg.

Az érvényben levő viharjelzés miatt az Országos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének vezetősége arra hívja fel a lakosok figyelmét, hogy ne induljanak útnak olyan útszakaszon, ahol hóvihar van. Amennyiben mégis kénytelenek az említett útszakaszokon közlekedni, akkor érdeklődjék meg milyen útvisoznyokra számíthatnak, illetve azt is hogy van-e lezárt útszakasz. Mielőtt útnak indul győződjön meg arról, hogy a jármű fűtési rendszere megfelelően működik, és az is tanácsos, hogy tele üzemanyagtartállyal keljenek útra. A járműveiket szereljék fel a téli közlekeédshez szükésges eszközökkel, de ajánlatos vastag takarót, ivóvizet és tartós élelmiszert is magukkal vinniük. Ha már útra keltek folyamatosan informálódjanak a rádióműsorok segítségével az aktuális közlekedési útviszonyokról.

Ha elakadtak

Abban az esetben, ha a havazás miatt elkadtak húzzanak az út jobb oldalára, álljanak meg és indítsák el a vészjelző lámpákat. Ezt követően a 112-es egységes sürgősségi telefonszámon jelentsék be, hogy elakadtak autóikkal. A szakemberek azt tanácsolják, hogy maradjanak az autóikban, hogy a mentőalakulatok megtalálhassák önöket. A várakozási időben óránként tíz perces időszakra indítsák be a járművek motorját, hogy ne hüljön ki az autó utastere. Amíg a motor működik, pár centiméterre nyissák meg az autó ablakát, ugyanakkor az is fontos, hogy a kipufogót időszakonként megtisztítsák. Ahhoz, hogy testük ne hüljön ki néhány tornagyakorlatot végezzenek, ugyanakkor fontos a megfelelő folyadékbevitel is. Ahhoz, hogy a mentőalakulatok könnyen az elakadt jármű nyomára bukkanjanak éjszaka kapcsolják fel gépjárműveikben a világítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!