ERDON Országos hírek

2011.02.01. 10:28

Nincs influenza-járvány, csak elszórt esetek

<p>Romániában nincs influenza-járvány – állapították meg az Egészségügyi Minisztérium járványügyi szakértői, az epidemiológiai helyzet elemzése után.</p>

A szakemberek szerint, az európai helyzetet is figyelembe véve, az elkövetkező időszakban is a megbetegedések számának enyhe növekedése várható, amelyekben a domináns az A-H1N1 vírustörzs. 

A járványügyi helyzet az influenza-esetek számának enyhe emelkedési tendenciáját mutatja, ami közepes intenzitású tevékenységet jelent. Az országban elszórtan jelentkeznek főleg A-H1N1, ritkábban B és A-H3N2 vírusos esetek, gócpontok Bukarestben, Iasi, Maros és Konstanca megyében alakultak ki. Ugyanakkor, a gyermekek esetében, megnövekedett a bakteriális és a vírusos és bakteriális tüdőgyulladásos esetek száma, főleg azért, mert a gyermekeket későn viszik orvoshoz.

Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy minden szinten biztosított az orvosi ellátás, a megfigyelés és a megelőzés is megfelelően működik: idén télen eddig 1,2 millióan megkapták a szezonális influenza elleni oltást, amely mindhárom vírustörzset tartalmazza.

Azu országos felügyeleti rendszer jelentése szerint, az elmúlt héten, 2011. január 30-ig, a virózisok száma 26,1%-kal emelkedett. A fertőzések számának növekedését jelzi a háziorvosok jelentése, a kórházi beutalások számának növekedése (főleg a gyermekek esetében), valamint az is, hogy sokkal több gyermek hiányzott (főleg) a bölcsődékből, mint a megelőző héten.

Idén télen eddig 97 esetben igazolták a vírusfertőzést az ország 25 megyéjében és a fővárosban. Ebből 64 A-H1N1, 26 B, 2 A-H3N2 típusú fertőzés, további 5 esetében még nem állapították meg a virus-altörzset. Eddig 7 halálesetet okoztak a fertőzések: 2 Iasi megyében, 1-1 pedig Konstanca, Prahova, Szatmár, Szilágy és Beszterce-Naszód megyében. Az elhunytak közül négyen krónikus betegek és / vagy túlsúlyosak voltak, két esetben veszélyeztetett várandós nőkről van szó. Az egyetlen gyerek áldozat halálában közrejátszott a beutalásakor diagnosztizált súlyos hashártya-gyulladás.

Az egészségügyi rendszerben dolgozók  értesítést kaptak arról, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a vírusfertőzéses betegek megfelelő szintű ellátására és azonnal jelentsék a súlyos eseteket.

Az Egészségügyi Minisztérium ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerüljék a zsúfoltságot, különösen légúti fertőzés gyanúja esetén, és mielőbb forduljanak háziorvosukhoz. Használjanak egyszerhasználatos zsebkendőt, gyakran mossanak kezet, öltözzenek megfelelően és figyeljenek a minél változatosabb étrendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!