ERDON Országos hírek

2011.01.12. 15:21

Megszokott keretek között a megbetegedések száma

<p>2011. január 3-9. között összesen 67.098 akut légúti fertőzéses esetet regisztráltak Romániában, 26,8%-kal többet, mint a megelőző héten – áll az Országos Járványügyi Felügyelet jelentésében. Ugyanakkor, nőtt azoknak az influenzás betegeknek a száma, akik kórházi ellátásra szorultak.</p>

Az ország területén jelen pillanatban nincs influenzajárvány. A múlt héten összesen 4 esetet regisztráltak, amelyből 3 A-H1N1 vírussal való megbetegedés (2 Iasi, 1 Máramaros megyében), 1 eset pedig A-H3N2 vírusfertőzés.

A legsúlyossabb AH1N1 vírusos esetet Iasi-ban diagnosztizálták, a 61 éves páciens állapota súlyos, lélegeztetésre szorul. A feltételezések szerint a vírust egyiptomi utazása során kapta el, ahonnan év elején tért vissza Romániába.

A szakemberek szerint, a légúti megbetegedések száma az erre az időszakra jellemző normális keretek között mozog, influenzás eseteket csak elszórtan jelentettek.

Az Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor tovább folytatja ingyenes influenzaellenes oltási kampányát. Január 9-ig a beoltott személyek száma meghaladta az 1,1 milliót, amelyből 528.342 (49,9%) esetben a 65 év feletti korosztály igényelte a vakcinát.

Az orvosok emlékeztetnek ugyanakkor, hogy a személyi higiénés szabályok betartása, a gyakori kézmosás vízzel és szappannal, hatékony eszköz a megelőzésben – erre a szülőknek és a tanároknak-tanítóknak kell felhívniuk a gyermekek figyelmét is.

Az Egészségügyi Minisztérium erre a télre 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyagot vásárolt. Az oltáskampány célcsoportjai: a 65 év felettiek, a krónikus, főleg légzőszervi vagy szívbetegségekben, cukorbetegségben vagy más anyagcserezavarokban szenvedők, a vesebetegek, a szociális otthonok lakói, illetve az egészségügyi vagy szociális intézményekben dolgozók, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásának megfelelően. A szaktárca által biztosított ingyenes oltást továbbra is a háziorvosi rendelőkben és kórházakban adják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!