ERDON Országos hírek

2009.01.05. 12:24

Valutaárfolyam: pesszimista jóslatok

<p>Elemzők szerint az idei év első harmadában akár 4,2 lejt is kérhetnek 1 euróért. Megitélésükben a nemzeti fizetőeszköz értékvesztése elkerülhetetlen költségvetési megszorítások nélkül.</p>

Lucian Anghel vezető közgazdász szerint a lej-euró valutárfolyam alakulása egyszerre több tényezőtől  is függ: az új kabinet és a jegybank közti együttműködéstől, az európai uniós pénzforrásokhoz való hozzáférhetőségtől, a nemzetközi pénzügyi helyzettől, valamint attól is, hogy a külföldi befektetők kockázati szempontból miként vélekednek a romániai piacról. Meggyőződése, hogy a Boc-kormánynak változtatnia kellene  az eddigi fiskális politikán és csökkentenie kellene a költségvetési kiadásokat. Ellenkező esetben ugyanis fennáll annak a veszélye, hogy a deficitet nem lehet majd ellenőrzés alatt tartani és az átlagárfolyam meghaladja akár a 4 lej/euró szintet is. Ugyanezen a véleményen van Ionuţ Dumitru pénzügyi szakember is, aki szerint amennyiben tovább váratnak magukra a megszorító intézkedések, a lej további értékvesztése szinte elkerülhetlenné válik. Előrejelzésében 2009 első három hónapjában akár 4,2 lej/euró árfolyammal is számolhatunk, ez azonban nagy mértékben függ attól is, hogy milyen döntéseket hoznak kormányszinten. "Rövid távon ugyan a Román Nemzeti Bank kontroll alatt tarthatja az árfolyamot, viszont később strukturális beavatkozásokra lesz szükség", vélekedik.

Kevesebb valuta

Nicolae Alexandrescu-Chidesciuc, az egyik kereskedelmi bank elemzője úgy látja: az első évharmadban körülbelül 4,2 lejt fog érni 1 euró, később azonban kissé megizmosodik a nemzeti fizetőeszköz, hogy aztán 4 lej/euró árfolyammal zárjon az idei esztendő. Megitélésében ugyanakkor, az előző év tendenciáival ellentétben, az idén augusztusban nem lehet majd arra számítani, hogy újra talpra áll a lej. Szerinte ugyanis kevesebb valuta fog beérkezni az országba, mivel az euró-övezet tagállamait is elérte a recesszió. Mindezt figyelembe véve arra számít, hogy a jegybank számos alkalommal kell majd beavatkozzon annak érdekében, hogy a lej ne hirtelen, hanem lépcsőzetesen értékelődjön le.

Ciucur-Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!