ERDON Országos hírek

2008.11.20. 08:31

Kevés a pihenőszabadságunk

<p>Európában a romániai magánszférában dolgozóknak jut a legkevesebb pihenőszabadság, átlagosan huszonegy nap. Az állami szférában egy teljes hónapot tölthetnek pihenéssel egy évben.</p>

A magánszférában dolgozók sokkal kevesebbet pihennek, de kevesebb a szabadnapjuk is, mint az állami alkalmazottaknak. Míg az állami alkalmazottak egy évben egy hónapot pihenhetnek, addig a magáncégek alkalmazottai csak huszonegy napot. Egy marketingkutatási cég felméréséből derült ki, hogy a magánszférában dolgozók nem vesznek ki annyit szabadnapot egy évben, mint az állami alkalmazottak, de különbség van a fővárosiak és az ország más részében élők pihenési szokásai között is. A felmérés szerint a bukarestiek 69 százaléka vakációzott idén, az ország többi részében dolgozóknak pedig a 72,1 százaléka. A fővárosi alkalmazottak majdnem 15 százaléka állítja, hogy ebben az évben már nem is megy szabadságra. Európában a romániai alkalmazottak pihenhetnek a legkevesebbet a ciprusiakkal és az észtekkel együtt. A legtöbbet a svédek pihennek, szabadságra több mint egy hónapjuk van. Az átlagszabadság a legtöbb országban 25 nap. A kevés szabadság ellenére viszont hazánk és Bulgária munkavállalói dolgoznak a legtöbbet, hetente 42 órát, ami két órával jelent többet az európai uniós országokhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!