ERDON Országos hírek

2008.10.22. 16:52

A magyar nyelv kötelező oktatása a két közösség békés együttélését szolgálná

<p>Magától értetődőnek tartom, hogy az Erdély egyes vidékein együttélő román és magyar közösség kölcsönösen megtanulná a másik közösség nyelvét- jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szerdán, bukaresti sajtótájékoztatóján.</p>

Mint ismeretes, a központi román sajtó nagy terjedelemben foglalkozott az elmúlt napokban az RMDSZ elnökének múlt hétvégén tett kijelentésével.
Markó Béla rámutatott, egyes vélekedésekkel ellentétben a felvetés nem az RMDSZ kampányának része, ellenkezőleg, a Szövetség nem szándékszik táptalajat biztosítani az ultranacionalista kijelentéseknek, sem segítő kezet nyújtani a Nagy-Románia Párt kampányához. „A két közösség békés együttélését érintő őszinte és realista gondolkodásról van szó, amely kölcsönösséget feltételez”, szögezte le. Vélekedése szerint az RMDSZ javaslatának gyakorlatba ültetése nem jelentene hátrányt, mint ahogy az angol vagy más idegen nyelvek tanulása ellen sem tiltakozik senki. „Örömmel fogadjuk, hogy a gyerekeink idegen nyelveket tanulnak az iskolában. Ugyanilyen természetesnek, magától értetődőnek tartom, hogy a jelentős magyar népességgel rendelkező vidékeken a román gyerekek megtanulják a magyar nyelvet, mint teszik azt ugyanúgy a magyar gyerekek a román nyelvvel, amelyet nagyon hasznosnak tartunk.”- tette hozzá. Közölte, a kisebbségek nyelvének a többség általi elsajátítását más országokban is be lehetne vezetni, például Magyarországon is.

A szövetségi elnök az RMDSZ álláspontját saját gyerekkorának tapasztalataival is alátámasztotta, amikor a brassóiak és a temesváriak nagyrésze három nyelven, a románul, magyarul és németül is tudott kommunikálni, amely megkönnyítette az együttélést. Markó Béla kifejtette, a javaslat gyakorlatba ültetéséhez nincs szükség törvénymódosításra, ugyanis egy új tantárgy beillesztése az iskolai tantervbe nem feltételezi magának a törvénynek a megváltoztatását, tehát ez minden nehézség nélkül megvalósítható lenne.
Újságírói kérdésre válaszolva az RMDSZ elnöke elmondta, a Szövetség a választások után a gazdasági fejlesztési régiók újrafelosztását célzó, illetve a kisebbségi törvénytervezetet akarja a Parlament elé terjeszteni.
Markó Béla szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, az RMDSZ október 27-én, hétfőn, 18 órától, Kolozsváron mutatja be jelöltjeit, a Diákművelődési Házban, ahová mind a 452 jelöltet várják úgy az országból, mint a külföldi választókerületekből. Az RMDSZ jelöltjei jól felkészült, ütőképes csapatot alkotnak, amelyben tapasztalt politikusok és rátermett fiatalok találhatók: több mint 100 jelöltet közvetlenül a MIÉRT javasolt. A külföldi egyéni választókerületekben Károlyi Béla tornászedző és Dancs Annamari popénekesnő indulását említette. Tájékoztatott arról is, hogy az RMDSZ a kampányidőszak alatt nem folytat negatív kampányt, de az őt érő támadásokra válaszolni fog. Véleménye szerint a negatív kampányhoz azok folyamodnak, akik nem tudtak az elmúlt időszakból értékelhető tevékenységet felmutatni, és mások támadásával gyűjtenének maguknak politikai tőkét. Közölte, az RMDSZ mellett szól eddigi tevékenysége, és a jövőre néző tervei is: a Szövetség üzenete nemcsak a magyarokhoz, az ország egészéhez kíván szólni, és tartalmazni fog úgy szociális, mind oktatásügyi, és infrastrukturális kérdéseket is. A Szenátus elnöki funkciója kapcsán az RMDSZ elnöke közölte, a kérdés még nem eldöntött, meg fogják vizsgálni a pártok jelöltjeinek támogatottságát, de ha a saját jelölt mellett dönt a Szövetség, akkor Frunda György szenátort javasolja. Markó Béla a hétfői közös román-magyar kormányülés eredményeire is kitért. Értékelte, hogy döntések születtek a közös érdekű kérdésekben (mint például az energetikai hálózatok összekapcsolása, a Duna menti országokat érintő fejlesztési projekt, kulturális, és egészségügyi együttűködés stb.), hogy immár hagyománnyá, megszokássá váltak az együttes ülések, amelyek a stratégiai partnerség alapját képezik. Rámutatott, további együttműködésre van szükség főként az energetikai stratégia terén, és úgy vélte, a Szegeden megszületett döntéseknek nemcsak gyakorlati, hanem szimbolikus jelentőségük is figyelemreméltó.

 

A csatolmányban közöljük az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjeinek névsorát:RMDSZ jeloltek [.doc - 298KB]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!