Erdon - Nemzetkozi

2015.11.24. 15:12

Putyin: Törökország hátba támadta Oroszországot

Lelőtt egy orosz vadászbombázót a török légierő a török-szír határnál. A török hadsereg – állítása szerint – azért tüzelt, mert a vadászgép megsértette Törökország légterét. Vlagyimir Putyin orosz elnök következményekkel fenyeget.

Lelőtt egy orosz vadászbombázót a török légierő a török-szír határnál. A török hadsereg – állítása szerint – azért tüzelt, mert a vadászgép megsértette Törökország légterét. Vlagyimir Putyin orosz elnök következményekkel fenyeget.

A török hadsereg illetékesei azt is közölték, hogy mielőtt lelőtték a gépet, figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből. Oroszország viszont ezt cáfolja: a védelmi minisztérium közlése szerint a Szu-24-es Szíria felett repült, amikor a török harci gépek rálőttek. Török katonai forrásokat idéző médiajelentések szerint a gép két pilótája katapultált, egyikük szír területen a felkelők fogságába esett. A felkelők videót juttattak el a Reuters brit hírügynökséghez, amelyen a pilóta látható mozdulatlanul a földön fekve, a lázadók szerint halott.

– A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült – mondta kedden Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. „Helytelen volna most bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni addig, amíg nem rendelkezünk az összes információval” – mondta újságíróknak Peszkov, a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos kérdésre reagálva.

Repülési adatok

A török hadsereg vezérkara nyilvánosságra hozta kedden a gép repülési adatait, amelyeket a török radarrendszerek rögzítettek. Ezek szerint a Szu-24-es Kizildag szíriai hegyvidéki területen – a török határtól 11,5 kilométerre – csapódott földbe. A gép a Hatay szíriai tartomány délkeleti részén, nyugati irányban lépte át a határt, és mintegy négy kilométer mélyen hatolt be a török légtérbe, öt kilométert tett meg Törökország területén. Ebben térségben a határvonal keskeny öbölszerű nyúlványt képez. A török vezérkar egy térképen tüntette fel, hogy merre repült a gép. A térképet Törökország moszkvai nagykövetsége átadta a TASZSZ hírügynökségnek is.

Az orosz védelmi minisztérium előzőleg közölte, hogy bizonyítani tudja: a gépet nem a török légtérben lőtték le. „Ma Szíria területén, feltehetően a földről leadott lövés következtében lezuhant az orosz légierő Szíriában szolgálatot teljesítő egységének Szu-24-ese” – közölték a tárcánál az Interfax orosz hírügynökséggel. A gép az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Szíria északnyugati csücskében, Idlíbtől nyugatra zuhant le, ahol több napja heves harcok dúlnak az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a lázadó csoportok között.

Lesz válasz…

Törökország hátba támadta Oroszországot és a terroristák szövetségeseként cselekedett – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, a II. Abdullah jordán királlyal való találkozóján az eset kapcsán – írja az RT.com. Putyin szerint a lelőtt vadászgép nem jelentett veszélyt a török biztonságra, és a szíriai Latakia tartományban vadászott terroristákra. Az orosz elnök hozzátette: az Iszlám Államnak most már nem csak olajcsempészetből van bevétele, hanem egy állami hadsereg védelmét is élvezi, ami megmagyarázhatja, hogy miért oly vakmerőek a terroristacsoportok a világon. Az incidensnek komoly következményei lesznek a török–orosz kapcsolatokra nézve – figyelmeztetett Putyin. Aggasztó az is, tette hozzá, hogy Törökország a gép lelövése után nem Moszkvát hívta fel, hanem a NATO-t – a törökök azt akarják tehát elérni, hogy a katonai szövetség az Iszlám Állam malmára hajtsa a vizet, vélekedett az orosz elnök. Oroszország tiszteletben tartja mindenki regionális érdekeit, de ez az incidens nem maradhat válasz nélkül – szögezte le Putyin.

Rendkívüli NATO-tanácskozás

A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik. Korábban az észak-atlanti szövetség egy meg nem nevezett tisztségviselője azt közölte, hogy a NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!