Erdon - Nemzetkozi

2013.08.15. 10:22

A virágkocsik készítésének titkai

A Debreceni Virágkarnevál fő attrakciója a virágkocsik felvonulása. Sokan csodálták és csodálják meg a négy méter hosszú virágkompozíciókat, mi azonban azt is megnézhettük hogyan készülnek.

A Debreceni Virágkarnevál fő attrakciója a virágkocsik felvonulása. Sokan csodálták és csodálják meg a négy méter hosszú virágkompozíciókat, mi azonban azt is megnézhettük hogyan készülnek.

A 44. Debreceni Virágkarneválra idén 16 különböző témájú virágkocsit készítenek. A kocsik kivitelezése két hónapja kezdődött, de a tervezés, a témák kidolgozása már több hónapja elkezdődött. Debreceni látogatásunk során csak néhány félkész kocsit láthattunk, hiszen a hatalmas méretek miatt különböző helyszíneken készítik azokat. Szabó Erzsi virágdizájner és Pikó Sándor képzőművész a kocsik díszítése közben meséltek a karneváli felvonulás fénypontjainak születéséről. A terveket követően először a szobrokat faragják ki hungarocellből, majd jöhetnek a szárított virágok és az elemek lefestése. Augusztus 20-át megelőző éjszaka kerülnek az alkotásokra az élő, vágott virágok, hogy kibírják a felvonulást. Pikó Sándor hozzátette, hogy a tervek elkészítésekor nem csak a látványra figyelnek oda, hanem a stabilitásra, a kivitelezhetőségre is.

Virágok minden mennyiségben

A díszítők a kocsi témájától függően választják ki a megfelelő virágokat. „Régen nem törekedtek a tökéletes aprólékosságra a szobrok esetében, hiszen fémszerkezetekből álló bábukat díszítettek fel virágokkal. Manapság a hungarocell megengedi, hogy minél élethűbb szobrokat alkossunk. Mivel most akár 4-5 napig is frissen kell kinézzenek a kocsik, több szárított virágot használunk, és kevesebb vágottat, amelyek az utolsó pillanatban kerülnek fel. Mielőtt útnak indítanánk Nagyvárad felé, szintén igazítunk a kocsikon” – részletezte Szabó Erzsi. Egy-egy ilyen virágkocsi kivitelezése 3-3,5 millió forintba kerül, az utolsó napokban a szobrászokon és művészeken kívül 25 ember segít a díszítésben, a virágkötésben és egyebekben. Idén három millió szál virágot használnak fel a kocsik díszítéséhez, amelyeket debreceni és környékbeli virágtermelőktől szereznek be. Nagyváradra négy virágkocsi fog érkezni, mégpedig: a Fórum bevásárlóközpont kocsija, A kalandos ötödik születésnap címmel, a Sárkányok harmóniája címmel a japán Toyama tartomány és a DH Szerviz közös kocsija, 50 éves a Debreceni Rock címmel a Ford Kft. kocsija és a Szent Anna tó legendáját dolgozza fel az Alföldi Legendárium Klaszter kocsija.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!