ERDON Music

2010.06.11. 08:12

Megametál Bukarestben

<p>Metállegendák lépnek majd fel a bukaresti Romexpóban június 25. és 27. között.</p>

Az idei év legnagyobb metálfesztiválja Romániába is elérkezik, ugyanis június 25–27. között a bukaresti Romexpo komplexumban lépnek fel a kemény rock zene élő legendái, és a műfaj legkedveltebb mai képviselői. Az első, pénteki nap főbandája az amerikai metállegenda, a Manowar lesz, de fellép a Volbeat zenekar is, és további meglepetések is várják majd a rockereket.

Ott lesznek a „nagyok”

Június 26-án, szombaton metáltörténeti jelentőségű eseményre kerül majd sor: közel három évtizedes fennállása során először lép ugyanarra a színpara egyazon koncertturné keretében a négy legnagyobb amerikai metálbanda: az Anthrax, a Slayer, a Megadeth és a Metallica. Az utolsó fesztiválnapot a szervezők valószínűleg a telhetetleneknek tartogatják. Vasárnap este ugyanis a Stone Sour, az újjáalakult Alice in Chains és a Rammstein zenekarok adnak garantáltan emlékezetes koncertet. A hivatalosan Tuborg Green Fest presented by Sonisphere Festival nevű turné bukaresti állomásáról további információk a http://ro.sonispherefestivals.com honlapon találhatók.

Alice in Chains

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A grunge mûfaj aranykora az elmúlt évtized elsõ felére tehetõ, amikor olyan együttesek tûntek fel és arattak világsikert, mint a Nirvana, a Soundgarden, a Pearl Jam, és persze az Alice in Chains, mely karrierje során több mint 17 millió albumot adott el világszerte, és hatszor jelöltek Grammy díjra. A zenekar ”Jar Of Flies” ºi „Alice In Chains” albumai a Billboard lista élére kerülekt.Az együttest súlyos csapás érte, anmikor 2002-ben meghalt a frontember,  Layne Staley énekes. Az Alice in Chains több éves kényszerpihenõ után aktivizálódott újra, miután bevették a csapatba William DuWall énekest. Az együttes tizennégy évnyi szóünet után, 2009-ben adott ki új stúdióalbumot ”Black Gives Way To Blue” címmel.

Anthrax

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Az Anthrax New Yorkban alakult a 80-as évek legelején és egyike volt a legnépszerûbb amerikai metal együtteseknek az 1980-as években. Elsõként kombinálták a heavy metallal a hip hop, a hardcore és a punk mûfajok stílusjegyeit. Több, mint 10 millió lemezt adtak el világszerte. Az Anthrax Bukarestbe a zenekar tötrténete során legsikeresebbnek számító felállás énekesével Joey Belladonnaval érkezik.

Manowar

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A Manowart 1980-ban alakult az Egyesült Államokban Joey DeMaio basszusgitáros és Ross the Boss gitáros. A zenekar fõképp mitológiai témájú, fantáziadús, valamint a heavy metalt dicsõítõ dalszövegeirõl ismert. 1984-ben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvebe, mint a leghangosabb élõ koncertet adó zenekar - 129.5 decibeles hangerejükkel megdöntötték a Motörhead korábbi rekordját. 2008-ban újabb világrekordot döntöttek Bulgáriában, ugyanis több mint 5 órás mûsorukkal kiérdemelték a leghosszabb heavy metal koncertet adó zenekar címét. Míg az Egyesült Államokban nem tartoznak a sztárzenekarok közé, addig Európában, Japánban és Ausztráliában az egyik legnépszerûbb heavy metal zenekarnak számítanak, világszerte több mint 10 millió lemezt adtak el. 2009-ben adták ki  Thunder In The Sky címû dupla albumukat, melynek FATHER cimû dalát 16 nyelven énekelte Eric Adams énekes, köztük magyarul is.

Megadeth

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

Az amerikai Megadeth 1983-ban alakult, miután Dave Mustaine gitáros távozott a Metallicából. Azóta 11 stúdióalbumot, 6 koncertlemezt, 2 minialbumot és 2 válogatást készített a folyamatosan változó felállású csapat.
Mint az amerikai thrash metal mozgalom egyik úttörõ együttese, a Megadeth az 1980-as években szerzett nemzetközi hírnevet, de folyamatos tagcserék sújtották, részben a tagok közismert kábítószerproblémái miatt. A megtisztulást és a stabil felállást követõen a Megadeth platina és aranylemezek sorát jelentette meg, köztük a Grammy-díjra jelölt, 1992-es, dupla-platina Countdown to Extinction nagylemezt. A Megadeth 2002-ben feloszlott, miután a frontember, gitáros, dalszerzõ Mustaine komoly idegkárosodást szenvedett a bal karjára, de az átfogó fizikoterápiának köszönhetõen 2004-ben Mustaine újjáalakította az együttest. A Megadeth jellegzetes gitárstílusáról ismert, gyakran használnak komplex, bonyolult zenei átkötéseket és váltásokkal teli gitárszólókat. Mustaine szintén ismert sajátos „vicsorgó” énekstílusáról.

Metallica

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A zenekar több mint 20 millió albumot adott el világszerte, és hét egymást követõ alkalommal jelölték Grammy-díjra a Best Metal Performance (kb. Legjobb metal dal) kategóriában. A Metallica az egyik legnagyobb hatású amerikai heavy metal banda, emellett az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb együttese, mely világszerte több mint 100 millió albumot adott el, ebbõl több, mint 57 milliót az Egyesült Államokban. Az együttes ötször szerepelt az elsõ helyen a VH1 100 Greatest Artists of Hard Rock listáján, összesen kilenc Grammy-díjat nyertek. A zenekart a Megadeth, a Slayer és az Anthrax mellett a „nagy trash metal négyes” tagjaként emlegetik.  A zenekar alapítói James Hetfield gitáros, énekes és Lars Ulrich dobos. A banda alapemberének számít még Kirk Hammett gitáros is, aki még az együttes elsõ nagylemezének megjelenése elõtt érkezett a csapatba Dave Mustaine helyett. A Metallica Robert Trujillo basszusgitárossal kiegészülve érkezik Bukarestbe.

Rammstein

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A németországi Rammstein a hard rockot és az ipari metált ötvözi az elektronikus zenével. Tagja az úgynevezett Neue Deutsche Härte irányzatnak olyan német együttesekkel, mint az Oomph! vagy a Die Krupps. Eddig világszerte több mint 15 millió albumot adtak el. Elsõ éemezük 1995-ben jelent meg Herzeleid címmel. Kétszer jelölték õket Grammy-díjra 1998-ban a Du hastért, 2005-ben pedig a Mein Teilért. Bár dalszövegeik többnyire német nyelvûek, ennek ellenére Európa nem német anyanyelvû területein is hatalmas sikereket értek el, csakúgy, mint az USA-ban, Kanadában, Latin-Amerikában, Japánban, Indiában, Izraelben és Ausztráliában. A Reise, Reise albummal (2004) õk lettek a nemzetközileg legsikeresebb német együttes, akik anyanyelvükön játszanak. Számos kislemezük volt helyezett a top 10-ben Európában.

Slayer

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A Slayer 1981-ben alakult. Alapító tagjai: Tom Araya (ének, basszusgitár), Kerry King (gitár), Jeff Hanneman (gitár), Dave Lombardo (dob). A Slayert stílus legnagyobbjai közt tartják számon a 80-as évek „nagy thrash négyesének” egyikeként – a többiek: Metallica, Megadeth, Anthrax. Zenéjükre kezdetben a brit heavy metal újhulláma volt a legnagyobb hatással, de Hanneman révén jelentõs volt a punk befolyás is. Lemezeladás tekintetében nem vették fel a versenyt a Metallicával, de nagyon masszív rajongótáboruk van szerte a világon. Legutóbbi albumuk, a World Painted Blood 2009. november 3-án jelent meg.

Stone Sour

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A Stone Sour-t a Slipknot frontembere, Corey Taylor alapította, szólógitárosuk a szintén Slipknot-os James Root. A zenekar nevét egy helyi italkülönlegességrõl kapta. Az együttes sokáig nem hallatot magáról, de 2002-ben a Pókember elsõ részéhez írt Bother c. számuk sikerén felbuzdulva kiadták a Stone Sour nevet viselõ debütáló albumukat. Stílusuk kevésbé agresszív, mint „nagy testvérüké”, sokkal inkább a dallamok és jó értelemben vett slágeresség jellemzi õket.  2006. január végén ismét stúdióba vonultak. Az új album dobtémáit így Roy Mayorga (ex-Soulfly, Sepultura volt turné dobosa) játszotta fel, késõbb pedig õ is lett a banda új dobosa. Az új, Come What(ever) May címre keresztelt album augusztus 1-jén került piacra.

Volbeat

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.

A Volbeat 2001-ben Koppenhágában alakult dán rockegyüttes. Neve a „Vol” (volume, hangerõ) és a „beat” (ütem) szavak összetételébõl alakult ki. Zenéjüket a Metallica, a Social Distortion, Elvis Presley és  Johnny Cash hatása határozza meg.
A The Strength / The Sound / The Songs címû album 2005-ben elnyerte a Danish Metal Awards legjobb debütáló albumának járó díját.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!