ERDON Helyi hírek

2011.09.22. 08:26

Újjászülető orgona, végleges alap a kápolnának

Bihar megye - Renoválják a gyülekezeti házat, javítják az orgonát, illetve elkészítették a Szent Imre Millenniumi Emlékkápolna végleges, megerősített alapját – pár hír Hegyközszentimre református gyülekezetéből.

Bihar megye - Renoválják a gyülekezeti házat, javítják az orgonát, illetve elkészítették a Szent Imre Millenniumi Emlékkápolna végleges, megerősített alapját – pár hír Hegyközszentimre református gyülekezetéből.

 

 

A napokban, amikor a tanévkezdés alkalmával új iskolát is avattak Hegyközszentimrén, elhangzott, hogy a régi iskola lebontása, és az új felépülte közti időben a református egyházközség saját helyiségeinek kölcsönadásával „segítette ki” a tanügyiseket, illetve a falu gyerekeit. Miközben az új, de még nem teljesen kész iskolánál a használatba vétel jeleként elvágták az avatószalagot, azt láttuk, hogy az egyházközség gyülekezeti házán is dolgoznak. Pár éve ejtették meg az ingatlan teljes belső felújítását, most pedig ugyanennek a munkának a külső „felével” közelednek a befejezéshez, tudtuk meg Kucharszki Zoltán tiszteletestől. A költségeket a gyülekezet, illetve hollandiai testvérgyülekezetük állja.

 

Megújuló orgona

 

Újabb jó hír, hogy folymatban van a temlom orgonájának javítása is. A hengszer 1901-ben készült a budapesti Országh János orgonakészítő mester műhelyében, mondta el a lelkész, és nem tudnak róla, hogy azóta komoly javításon ment volna át. Ennek ellenére folyamatosan szolgálta a gyülekezetet, most pedig éppen szétszedett állapotban van, a nagyváradi Simó Zsolt orgonakészítő és restaurátor javítja az arra rászoruló alkatrészeket, és új levegőbefúvót is beszerelnek. Az orgona várhatóan októberben szólalhat meg újra. Előrelépés történt a Millenniumi Emlékkápolna építésének terén is. A templom tornyával egy magasságban lévő dombon, az egykori apátság területén 2007. szeptember 2-án, a Szent Imre Millenniumi Emlékév részeként tették le annak az emlékkápolnának az alapkövét, melyet nem csak történelmi panteonnak és nemzeti zarándokhelynek álmodtak meg tervezői, de ravatalozóként is fogja szolgálni a gyülekezetet.

 

Végleges alap

 

A kápolna látványtervét 2008. májusának elején mutatta be a szentimrei templomban annak tervezője, Wágner Péter Ybl-díjas építész, ám az építkezés nem haladt. Nemrégiben, az időközben a Megyei Tanácstól, az önkormányzattól és a nevükben a Szent Imre nevét viselő települések szövetségétől kapott támogatásokból sikerült elkészíteni a kápolna megerősített, végleges alapját. (A helyszínen járva láttuk is, hogy ezen már körvonalazódik az épületegyüttes tornyainak, és az azokat övező oszlopoknak a helye.) A további építkezésre most újból nincs pénzük, de ez az előrelépés legalább lendületet adott ahhoz, hogy ismét gyűjtésbe kezdjenek, mondta Kucharszki Zoltán.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!