ERDON Helyi hírek

2010.04.12. 10:43

Tanács alakult a méltóságért

<p>Nagyvárad - Szombaton a budapesti Magyar Állami Operaházban tanács alakult az emberi méltóság védelmében. A testületnek Exc. Tempfli József nyugalmazott nagyváradi katolikus megyés püspök is a tagja.</p>

A Széchenyi Tudományos Társaság támogatásával szombaton Emberi Méltóság Tanácsa elnevezéssel a budapesti Magyar Állami Operaházban testület alakult az emberi jogok és az egyenlő méltóság feltétlen védelme érdekében, azzal a szándékkal, hogy a csatlakozók, illetve az általuk képviselt szervezetek visszautasítsanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul vallási, nemzeti vagy etnikai hovatartozásuk miatt. A szervezet vezetője Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság korábbi irányítója, tiszteletbeli elnök pedig Oláh György Nobel-díjas kémikus. Alelnökök Kányádi Sándor költő és Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke. A kezdeményezésre igent mondott Exc. Tempfli József váradi kiérdemesült megyés püspök is (képünkön), rajta kivül mások mellett tagok még Buzánszky Jenő olimpikon, az Aranycsapat tagja, Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Mága Zoltán hegedűművész, Jókai Anna írónő, Sipőcz Jenő, az Izraeli Magyar Baráti Társaságok Szövetségének elnöke, valamint gróf Széchenyi Mihály, a történelmi család tagja is.

Az egységet szolgálja

Lomniczi Zoltán az ünnepséget követő sajtótájékoztatón azt nyilatkozta: az Emberi Méltóság Tanácsa működésének alapjául szolgáló felhívást tavaly novemberben számos szervezet írta alá, ennek jegyében a közelmúltban első ízben emlékeztek meg Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 56-os megtorlás és a recski tábor mártírjairól az emberi jogok napján, illetve az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én. Arra hívta fel a figyelmet: létrejött a testület ifjúsági tanácsa, s tervbe vették kitüntetés alapítását, emlékmű felállítását, kiadványok megjelentetését, konferenciák szervezését is. A kezdeményezéshez különben bárki csatlakozhat, a www.emberimeltosag.eu honlapra kattitva. "A mártírok emléke összeköt bennünket, a nemzet egységét szolgálja", fogalmazott a volt főbíró.

"Az alapító tagok célja, hogy a szervezet határokon átnyúló legyen, a Kárpát-medence egész magyarok lakta régióját lefedje"-közölte híportálunkkal Exc. Tempfli József ny. megyés püspök.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!