ERDON Helyi hírek

2018.05.18. 08:56

Sikeres volt a XXVII. Festum Varadinum

Csütörtök délután az RMDSZ nagyváradi székházában a XXVII. Festum Varadinumot értékelő sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön programkurátor, a Bihar megyei szervezet ügyvezető elnöke és a Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Csütörtök délután az RMDSZ nagyváradi székházában a XXVII. Festum Varadinumot értékelő sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön programkurátor, a Bihar megyei szervezet ügyvezető elnöke és a Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Koncsek Vadnai Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint sok tartalmas és színes rendezvény volt, minden korosztály megtalálhatta az őt érdeklő programot. Nagy örömére sok fiatallal találkozott, akik részéről pozitív visszajelzéseket kapott. Személy szerint a római katolikus Püspöki Palota dísztermében megrendezett Felix Terra katalógusbemutató érintette őt meg leginkább, mely felmutatta, hogy milyen gazdag a múltunk, milyen felbecsülhetetlen kincsekkel büszkélkedhet a katolikus egyház, és ezzel más vallásúak és nemzetiségűek is szembesülhettek, akik szép számban képviselték magukat az eseményen.

Hűek maradtak

Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke egy régi újságot hozott magával, melyben immár történelmi tényként egy közlemény olvasható arról, hogy 1991. január 4-én Nagyváradon „Varadinum 1992” elnevezéssel kuratórium alakult a római katolikus és a református egyház, az RMDSZ Bihar megyei szervezete képviselőinek, valamint az irodalmi és művészeti élet személyiségeinek részvételével. Akkor még hét tagú volt a kuratórium- Tempfli József és Tőkés László püspökök, Nagy Béla megyei RMDSZ-elnök, parlamenti képviselő, Implon Irén újságíró, dr. Indig Ottó újságíró, irodalomtörténész, Jakobovits Miklós festőművész és Varga Gábor mérnök, író- mely később az evangélikus és az unitárius egyházak reprezentánsaival egészült ki. Szabó Ödön hangsúlyozta: Várad legnagyobb és legrégebbi kulturális fesztiváljának a szellemisége azóta se változott, hűek maradtak az alapítók szándékaihoz.

Szerinte az idén egy közösségi, együttes fellépés eredményeként három célt sikerült elérniük. Megvédték az identitást anélkül, hogy ezzel megsértettek vagy kizártak volna a Festumból valakiket; megóvták azon függetlenségüket, hogy ők szeretnék eldönteni azt, mire használják a rendelkezésre álló forrásaikat, és megvédték a támogatásokat is. Utóbbiak több kategóriába sorolhatóak: a sajátok, az RMDSZ Communitas Alapítványától érkezők, az anyaországiak, melyek soha ennyire jelentősek még nem voltak (Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap), valamint a megyei és a helyi önkormányzat által nyújtott finanszírozások. Kitartottak az érveik és értékeik mellett, nem zárkóztak el az eredménytől vagy „vonultak el, mint egy sértődött gyermek”, és a kitartásuknak meg lett az eredménye, hiszen végül az APTOR támogatta a színházi előadások egy részét.

A programkurátor szerint látogatottabb és élvezhetőbb lett a Festum azáltal, hogy ismét hét héten keresztül zajlott, ezért azt fogja előterjeszteni a kuratóriumnak, hogy jövőre is hasonló formátum szerint valósuljon meg, várhatóan 2019. május 5-19. között. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy rengeteg fiatalt sikerült megszólítani a koncertekkel. A majálison szervezett koncerteken több tízezren vettek részt, és a Holnaposok-szoborcsoport körül is sikerült egy közösségi teret kialakítani.”Rangos és értékteremtő a Festum Varadinum, egyetlen más fesztivál sem tud hasonló maradandó eredményekkel büszkélkedni”- fogalmazott.

 Utórendezvények

A XXVII. Festum Varadinumnak utórendezvényei is vannak: most szombaton az öregdiák találkozó az Ady Endre Középiskolában, június 8-án, pénteken 14 órától a várban pótolják a tavalyi történészkonferencia román nyelvre lefordított tanulmányainak könyvbemutatóját, valamint két színházi előadás is lesz még június hónap folyamán.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!