ERDON Helyi hírek

2015.11.26. 13:16

Rendbe tették a Páris patak völgyét

Úgy a környezetszennyezés, mind a vízminőség és az árvíz szempontjából megszabadult egy problémától Várad azáltal, hogy európai uniós támogatással szabályozták a Páris patak medrét.

Úgy a környezetszennyezés, mind a vízminőség és az árvíz szempontjából megszabadult egy problémától Várad azáltal, hogy európai uniós támogatással szabályozták a Páris patak medrét.

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetője az erdély Online-nak kifejtette: az utóbbi évek fontosabb váradi vízügyi munkálatainál (Sebes-Körös, Kis-Körös, Adona) mindig szóba került, hogy még egy nagyobb probléma megoldása, vagyis a Páris patak medrének rendbe tétele hátra van. Egyrészt árvízgondok jelentkeztek a Hegyközpályi és Várad közti területen, másfelől pedig a Dacia-híd mellett érződött, ahogy beömlik a Sebes-Körösbe, ugyanis a környező domboldalakról egyszerűen belefolytak a szennyvizek. Tavaly azonban- amikor államtitkár volt- több európai uniós tárgyalásának köszönhetően adódott egy olyan kedvező lehetőség, hogy a munkálatokat sikerült a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program 2007-2013 Kohéziós Alapjából társfinanszíroztatni. A beruházás sikerrel zárult, noha nagyon kevés idő állt a rendelkezésre, és a helyi lakosok nehezen értették azt meg, hogy be kell menni az udvarukba, hogy rendbe tegyék, ami egyébként a román államé, a Páris patak völgye ugyanis mindig állami tulajdon volt.

Jelenleg ott tartanak, hogy a Vízügyi Igazgatóság részéről a kivitelezéssel végeztek, viszont továbbra is folynak a csatornázási munkálatok, hisz annak idején, amikor a tervet megálmodta, helyi tanácsosként, illetve RMDSZ-es frakcióvezetőként azt kérte, hogy a város is lépjen fel annak érdekében, hogy a szennyvíz ne jusson a patakba. A szennyvíz és a több víz már külön lett választva, s remélhetőleg minél hamarabb a Vízművek is befejezi a csatornahálózata kiépítését.

Számokban

A befektetés teljes költségvetése közel 13,8 millió lej volt, melyből 12,4 millió lej vissza nem térítendő támogatásból, 1,3 millió lej pedig az államháztartásból származik. A kivitelezés hét hónapon keresztül zajlott, feszített tempóban, és ahogy az időjárás lehetővé teszi, füvesíteni fognak. Az árvízvédelmi veszélyt sikerült 95 százalékkal csökkenteni. A beépítettség miatt úgy kellett rendezniük, hogy ezentúl 1700 méteren zárt csatornában folyik a Páris, és 1052 méter hosszan nyílt területen, valamint egy kisebb hidat is létesítettek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!