ERDON Helyi hírek

2016.04.09. 11:06

Mutatja nekünk Isten arcát

Április 8-án fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az Erdélyi Mária Rádió. Délelőtt ünnepi szentmise volt a Székesegyházban, délután kulturális programok a Szigligeti Színházban.

Április 8-án fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte az Erdélyi Mária Rádió. Délelőtt ünnepi szentmise volt a Székesegyházban, délután kulturális programok a Szigligeti Színházban.

Zarándoklati hangulatban telt a Székesegyházban péntek délelőtt 11 órakor kezdődött ünnepi szentmise, hiszen nem csupán Erdély, hanem Magyarország, Szlovákia és Szerbia olyan vidékeiről is érkeztek vendégek, akik a Mária Rádió különböző stúdióiban dolgoznak önkéntesként, vagy egyéb munkatársként.

Homíliájában Exc. Böcskei László váradi megyés püspök úgy fogalmazott: amikor Ferenc pápa meghirdette az Isteni Irgalmasság Rendkívüli Szentévét imájában arra kérte az Urat, engedje, hogy meglássuk az arcát, és a főpásztor megítélésében tulajdonképpen az Erdélyi Mária Rádió is fáradhatatlanul arra törekszik, hogy megmutassa nekünk Isten mosolygós, szerető arcát. Emellett azon meggyőződésének is hangot adott: a rádió Isten ajándéka, hiszen neki köszönhetően az éter hullámain keresztül, a technika segítségével az evangélium üzenetét hallgathatjuk. Egyúttal az áldások forrását is jelenti, ezért nem divatjamúlt, hanem épp ellenkezőleg, hasznos és üdvözítő megkeresni azt a helyet, ahol a mutató a Mária Rádiót jelzi. Nem túlzás azt állítani, hogy nemes küldetést teljesít, és munkája hasonlatos a csodálatos kenyérszaporításhoz, hiszen Krisztust követve utat mutat a töltekezés forrásához, és ugyanakkor forrásokat is kínál a lelki magaslatok eléréséhez.

Kulturális programok

A liturgia után a zarándokok csoportokba rendeződve megtekinthették a Bazilikát, az egyházművészeti könyvtárat és a Püspöki Palotát.

Délután 14.30 órától sajtótájékoztató kezdődött a Szigligeti Színházban. Szatmári Ferenc, az Erdélyi Mária Rádió elnökétől megtudtuk, hogy regionális adóként működnek Nagyvárad, Kolozsvár és Tasnád vételkörzetében egészen Nagykárolyig, valamint a Székelyföldön is hallgathatóak. Váradot kivéve, ahol fele-fele arányban osztoznak a románokkal, napi 24 órán keresztül sugároznak műsort. Amúgy tagjai a Márió Rádió világcsaládjának, mely 74 országban van jelen, és létezik a Magyar Mária Rádiók Egyesülete is. Nem politizálnak, és nincsenek reklámjaik, önkéntes adományokból tartják el magukat. Az adminisztratív részt világi személyek végzik, a műsorokért felszentelt papok felelnek, akiket a helyi egyházmegyék bocsátanak a rendelkezésükre.

Karácson Tibor műsorigazgató arról beszélt, hogy három részre oszlik a műsorrácsuk: van egy liturgikus rész, egy, az egyházi tanításokat tolmácsoló sávjuk, és egy, az életvezetési módszerekkel foglalkozó rész. Fiatalok, értelmiségiek is hallgatják őket, és médiapartnerei lelki vonatkozású eseményeknek.

Érdeklődésünkre válaszolva Szabó Tamás, a budapesti Mária Rádió vezetője elmondta: a világon először 1983-ban szólalt meg a Mária Rádió, amikor Medjugorjéból hazatérve egy olasz falu plébános úgy döntött, hogy a rádióállomását erre kereszteli át. Külföldön először 1991-ben kezdett el sugározni Lengyelországban Mária Rádió, magyarul pedig 12 éve szólalt meg először a Délvidéken.

A konferencia után kulturális programokkal folytatódnak az események, a IV. A Holnap Után Fesztivál részeként. Fellépett a szentegyházi férfikórus, egy tehetséges fiatal lány, Szatmári Loretta énekelt, táncolt a várad-réti Csillagocska néptánccsoport és koncertezett az erre az alkalomra ismét összeállt Role zenekar.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!