ERDON Helyi hírek

2008.03.18. 13:01

Állandó régészeti tárlat a marosvásárhelyi várban

<p>Marosvásárhely - A Maros Megyei Múzeum legújabb állandó tárlatát nyitották meg a marosvásárhelyi vár kapubástyájában. A régészeti tárlaton azokat a leleteket mutatják be, amelyeket az utóbbi időben találtak a vásárhelyi ásatások során.</p>

Soós Zoltán múzeumigazgató az egykori Ferences rendi kolostorból fennmarad tárgyi emlékekre hívta fel a figyelmet, illetve azokra a középkori lakóházakra és konyhákra, amelyek szintén a várban végzett ásatások során kerültek felszínre. Cserépedények, ezüst evőeszközök, poharak, csatok, pénzérmék, sarkantyúk, kályhacsempék láthatók a középkorból, de létható néhány tárgy a kora-Árpádkori időkből is. A kiállítást 1997-ben még Bónis Johanna, időközben elhunyt igazgató kezdeményezte, amikor ideiglenes tárlaton mutatták be az addig felszínre került tárgyakat. A nagy érdeklődésre való tekintettel, meg az utóbbi szakmai eredményeknek köszönhetően jött létre a mostani kiállítás, követve a néha igazgatónő koncepcióját. A hétfő kivételével minden nap látogatható állandó tárlat Soós Zoltán régész, múzeumigazgató, Györffy Zalán régész és Pokorny Attila restaurátor munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!