ERDON Helyi hírek

2012.03.30. 10:25

Kiállítás egy zsidó kislány életéről

Egy váradi zsidó kislány történetét mutatja be a Nagyváradi Tikvah Egyesület által összeállított vándorkiállítás, amelyet először a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai tekinthettek meg.

Egy váradi zsidó kislány történetét mutatja be a Nagyváradi Tikvah Egyesület által összeállított vándorkiállítás, amelyet először a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai tekinthettek meg.

Eva Heyman 1931 Nagyvárad – 1944 Auschwitz című vándorkiállítást először az Eminescu Főgimnáziumban állították ki. A plakátsorozat a nagyváradi zsidó kislány rövid életét és történetét mutatja be. Eva Heyman 1931-ben született Nagyváradon, négy évesen szülei elváltak, ő legtöbb idejét anyai nagyanyjánál töltötte játékkal és sporttal. A 40-es évektől kezdődő megszorításokat gyermeki fejjel próbálta felfogni. Naplójába folyamatosan ír a zsidók ellen hozott intézkedésekről, a sárga csillag viseléséről és egyéb szörnyűségekről, amelyeket átélt. Ezeket gyermeki türelemmel viselte mindaddig, amíg a katonák el nem vették tőle piros biciklijét. Jelentéktelennek tűnhet egy bicikli elvesztése, viszont Éva sokáig vágyott erre a tárgyra, nap-nap után nézegette a kirakatot, mindaddig míg össze nem gyűjtötte a pénzt, amiből megvehette. A sok szörnyűség ellenére talán ez volt az a pont, amikor a kislány gyermekkora véget ért, megértette a körülötte levő kegyetlenség valódiságát és azt, hogy bármilyen hibáért a büntetés nem más, mint halál.

 

Történetek

 

Emilia Teszler, a Tikvah (Remény) Egyesület elnöke röviden ismertette a kiállítás anyagát a megjelent diákoknak. Elmondta, hogy a tárlat célközönsége elsősorban a fiatalabb korosztály, hiszen ők azok akik a jövőt alakíthatják, az előítéleteket visszaszoríthatják. „A történelem megismerésével meggátolhatják, hogy egy ilyen szörnyűség még egyszer előforduljon bármelyik néppel”-mondta el az elnök. A plakátsorozat Eva Heyman élettörténete mellett, néhány olyan ember történetét is bemutatja, akik nem maradtak közömbösek a Váradon és a világban zajló események láttán. Például dr. Mihai Marina, Farkas István és Rozália, Gheorghe Mangara, Murányi Rózsa, Raoul Wallenberg és Chiune Sugihara. Emilia Teszler a kiállítás megnyitóján röviden ismertette a váradi zsidóság eredményeit az építészet, orvoslás, közgazdaság stb. területén, valamint Várad történelmének egy sötét szakaszát, amikor meghurcolták, gettóba kényszerítették, majd Auschwitzba vagy más haláltáborokba szállították a város zsidó lakosságának nagy részét. Emilia Teszler hozzátette, hogy a kiállítás az említettek mellett egy-egy plakáton az emberi jogokat, valamint Eva Frank történetét mutatja be. A kiállítást más váradi iskolákba is szeretnék elvinni a, sőt a szervezők más megyei tanintézményekbe is szeretnék eljuttatni. A vándorkiállítást egy bőrönd is követi, amibe a diákok beletehetnek leveleket, kisebb tárgyakat, amellyel szimbolikusan üzenhetnek Eva Heymannak. A kiállítás mellett egy tematikus versenyt is szerveznek, amely keretén belül a diákoknak öt kérdésre kell válaszolniuk április 30-ig. A kérdések és részletek az Eminescu iskola dísztermében található szórólapokon találhatók. A nyeremény három Anne Frank naplója könyv. A vándorkiállítás, március 30-án 14 óráig még megtekinthető az Eminescu Főgimnázium dísztermében.

 

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!