ERDON Helyi hírek

2011.05.25. 19:41

Kevesebb szociális juttatás

<p>Szatmár megye - A 2011-től érvénybe lépett, a szociális segélyeket szabályozó törvény a gyerekek iskolába járását és a felnőttek munkakeresését stimulálja.</p>

A prefektusi kollégiumi ülésen Daniela Cerneşteanu, a Szatmár Megyei Szociális Szolgáltatások Ügynökség igazgatója és Coşa Radu–Octavian, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatóhelyettese ismertette az általuk vezetett intézmény tevékenységét és a bekövetkezett törvénymódosításokat. Cerneşteanu beszámolt arról, hogy 2011. január elsejétől három szociális támogatás kifizetése módosult, így a családi támogatás, a gyereknevelési juttatás és a szociális segély kifizetése is változott. A családi támogatást a törvényhozók a családi kasszába befolyó összegek kiegészítésének szánták a jövedelem–kategóriák függvényében. A gyermeknevelési támogatás is választható. Az egyik variáns szerint a szülő a gyermek első életévének a betöltéséig otthon maradhat. Az így havonta kézhez kapott összeg a szülési szabadság megkezdése előtti 12 hónap nettó jövedelmének a 75%-a, ami nem lehet kevesebb mint 600 lej és nem több mint 3400 lej. Abban az esetben, ha a szülő munkát vállal mielőtt csecsemője betölti első életévét, az anya havonta 500 lej ösztönző–támogatást (stimulent de inserţie) kap addig, míg a gyermeke betölti a második életévét. Az év első negyedévében megyénkben 15 szülő választotta ezt a lehetőséget. A másik variáció szerint amennyiben a szülő a gyermek 2 éves koráig gyermeknevelési szabadságon van, akkor a szülési szabadság megkezdése előtti 12 hónap nettó jövedelmének a 75%–át kaphatja, ami nem lehet kevesebb mint 600 lej és nem több mint 1200 lej. Az idei év első részében 195 szülő választotta ezt a lehetőséget. A szociális támogatás kifizetését szigorú feltételekhez köti a törvényhozó, így az idén májusban 6258 szociális segélyt fizettek ki, mely háromszor kevesebb az elmúlt év hasonló időszakához képest.
Új munkatárs
Coşa Radu–Octavian ismertette a kormány nyugdíjakkal kapcsolatos változtatásait. Kiderült, hogy 2030-ig fokozatosan érik el a nők és a férfiak a 65 éves, egységes nyugdíjazási korhatárt. Az ún. betegnyugdíjak jogosultságát is ellenőrzik a nyugdíjpénztár munkatársai, de az azokat megítélő orvosok is át lesznek világítva. Radu Giurcă prefektus elmondta, hogy május 15-től kezdődően Covaci Gheorghe, a romaügyekért felelős tanácsos távozott a prefektusi hivatalból, helyét pedig Oşan Sorin vette át, aki hatékonyan és operatívan szeretne segíteni a hátrányos helyzetben élő népcsoportnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!