ERDON Helyi hírek

2016.02.09. 14:26

Három költségvetés jött Váradra

A 2007-2013 európai uniós költségvetési ciklusban Nagyvárad összesen 150,7 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott, ami Nagyvárad három évi költségvetését teszi ki.

A 2007-2013 európai uniós költségvetési ciklusban Nagyvárad összesen 150,7 millió euró vissza nem térítendő támogatást kapott, ami Nagyvárad három évi költségvetését teszi ki.

A 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési ciklusban történt megvalósításait összegezte kedden a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projekteket lebonyolító igazgatósága. Elöljáróban Mircea Malan Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy a 2005-2015-ös időszakban Nagyvárad összesen hatvankét nemzetközi finanszírozású projektet bonyolított le összesen 247,6 millió euró értékben. Ezek közül huszonegy projektet 2015-ben befejeztek, tizenkettőé pedig átcsúszott erre az évre. Hozzátette, hogy a vissza nem térítendő uniós támogatás 150,7 millió euró volt. A város ezeknek 34 millió eurót fizetett ki az önrészekre, valamint további 21,6 millió eurót a nem megpályázható költségekre. Az alpolgármester elmondta, hogy 29,8 millió eurót sikerült megspórolni, ez a megtakarítás a projektek meghirdetett értéke és a  közbeszerzési eljárás után megkötött kivitelezési szerződések értéke között fennálló különbségből keletkezett, de mint hozzátette, sajnos csak az elmúlt évben állt elő az a lehetőség, hogy a megspórolt pénzeket az önkormányzat további munkálatokra fordíthatta, így a korábbi megtakarításokat a város nem használhatta fel. A részleteket Marius Mos, a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projekteket lebonyolító igazgatóság vezetője ismertette tegnap a váradi városházán összegyűlt újságírók előtt. Elmondta, hogy a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban - ami egyébként a projektek megvalósítása tekintetében 2015-ig nyúlt ki - összesen 247,6 millió euró értékben kötött a város finanszírozási szerződéseket, amiből 150,7 millió euró vissza nem térítetndő támogatás volt.

Összesítés lejben

A részletekről Marius Mos az igazgatóság vezetője számolt be, elmondva, hogy a kulturális és turizmusfejlesztés terén tizenkét projekt valósult meg, ezekből kettő a váradi vár felújítását öleli fel, de ezek közé tartozik a Szent László tér, a Fekete-Sas Palota, a neológ zsinagóga felújítása, az állatkert modernizálása, valamint az akvapark építése is. A tizenkét projekt összköltsége 247,1 millió lej. A szállítási infrastruktúra öt projektet foglalt magában 153,6 millió lej összértékben, ezek közé tartozik a két felüljáró megépítése a váradi körgyűrűn, a Nagyvárad-Berettyóújfalu bicikliút romániai szakaszának megépítése, és a gyorsforgalmi út építése. Az egészségügyben négy pályázat összesen 26,2 millió lejt emésztett fel: többek között a városi és a magyei kórház felszereltségét bővítették, és megépült a Viva Anim szívközpont. Szociális szolgáltatások ellátására kilenc, 25,1 millió lej összértékű projektet valósított meg a város, a tanügyi szektorban pedig 68,1 millió lej értékben négy projektet bonyolított le az önkormányzat nemzetközi anyagi támogatással. Ezek közül messze a legjelentősebb a Partenie Cosma iskola mellett épülő komplexum, amely 46,3 millió lejbe kerül, és amelyet idén nyáron fejeznek be. Gazdaságfejlesztésre 124,4 millió lej értékben valósítottak meg összesen öt pályázatot, és tovbbi három projektet közszolgáltatás-fejlesztésre 1,4 millió lej értékben. Mos kiemelte, hogy a felsoroltak közül tizenkét projekt még nincs befejezve, ezeket az idén kell lezárni. Ezek közül a legjelentősebbek közé tartozik az új váradi hőerőmű felépítése, ami már 98 százalékban elkészült, az akvapark építése, melynek kivitelezési határideje március 31., a gyorsforgalmi út befejezése, és a már említett iskolakomplexum felépítése, ez utóbbi munkálatnak mintegy nyolcvan százaléka készült már el.

Jó példa

A sajtótájékoztatón jelen lévő Marcel Bolos szállításügyi államtitkár, aki a nagyváradi polgármesteri hivatalban kezdte karrierjét, majd az Európai Uniós projektek finanszírozását közvetítő hatóságnál, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökségnél töltött be veztő tisztséget megjegyezte, hogy a Közpolitikák Intézete által végzett összesítésben a megvalósított nemzetközi finanszírozású projektek száma és összértéke alapján Nagyvárad a második helyen található Romániában Jászvásár után a maga hatvankét projektjével, melyekre összesen 150,7 millió eurót kapott az önkormányzat ingyen, ahogy Bolos fogalmazott. Hozzátette, hogy a lehívott 150 millió euró Nagyvárad három évi költségvetésével egyenlő. Az államtitkár véleménye szerint a nagyváradi vár felújítása volt mind közül a legfontosabb váradi uniós projekt a jelentős kulturális töltete mellett azért is, mert ez volt az első megírt uniós pályázata a városnak, és gyakorlatilag ezzel tanulta meg az önkormányzat azt, hogyan kell pályázni, és egy projektet lebonyolítani. Kifejtette, hogy a 2014-2020-as költségvetési ciklusban a közlekedési infrastruktúra lesz az egyik jelentős prioritás, de nagy hangsúlyt kap a városi mobilitás koncepciója is, ami azt jelenti, hogy az uniótól sok pénzt lehet majd lehívni olyan közlekedési infrastrukturális projektekre, amelyekkel nem, vagy nem pusztán az autós közlekedést, hanem az alternatív mobiolitást, például a tömegközlekedést, a kerékpáros közlekedést lehet fejleszteni. Várhatóan kiemelten fogja finanszírozni az Európai Unió az energetikai hatékonyságot célzó projekteket, valamint a turizmust fejlesztő elképzeléseket, és ezeket a szakterületeket a gazdasági fejlesztést célzó projektekkel kell majd megtámogatni, vélte Bolos.

Tervek

Mircea Malan alpolgármester a tájékoztatüó végén felsorolta azokat a legfontosabb terveket, amelyeket vissza nem térítendő nemzetköi anyagi támogatásból kíván megvalósítani a város a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban. Megemlítette a nagyváradi körgyűrű bővítését a Szentandrási úttól a Borsi útig, és a 190. számú megyei útig, a későbbiekben pedig az Észak-Erdélyi Autópályáig. Az elképzelések között szerepel a városi és a megyei kórház, valamint a városháza hőszigetelése, a tömbházak hőszigetelési programjának folytatása, a régi  köztéri égők kicserélése sokkal takarékosabb ledekre, a Bémer (Ferdinand) tér felújítása, a Vointa sporttelep rendbe tétele, és ugyanott egy kétszintes parkolóház építése, a villamossínek meghoszabbítása a Borsi úton az 1-es számú ipari parkig, valamint az Aradi úttól a Pece patak mentén a villamos remízig, mintegy 40-50 utca felújítása, valamint a még fel nem újított fűtéshálózat modernizálása, illetve cseréje.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!