ERDON Helyi hírek

2017.10.17. 13:53

Fontos, hogy a fiatalok tudjanak a holokausztról

A Román Televízió kolozsvári stúdiója A holokauszt a művészetben és a médiában címmel szervezett szimpóziumot hétfő délután a nagyváradi városházán az izraeli nagykövet, Tamar Samash jelenlétében.

A Román Televízió kolozsvári stúdiója A holokauszt a művészetben és a médiában címmel szervezett szimpóziumot hétfő délután a nagyváradi városházán az izraeli nagykövet, Tamar Samash jelenlétében.A rövid filmbejátszásokkal tarkított rendezvény az Auschwitz- 70 év projekt részét képezte, melynek keretében három évvel ezelőtt a Román Televízió kolozsvári stúdiójának munkatársai Auschwitzban forgattak, illetve interjúkat készítettek holokauszt-túlélőkkel, valamint Alive- Auschwitz 70 év címmel egy könyv is megjelent, a Libris kiadó gondozásában.

Az esemény moderátora Thea Haimovitz volt, aki koordinálta ezt a projektet, és ő maga is készített riportokat. Házigazdai minőségében Florin Birta alpolgármester köszöntötte a meghívottakat és az érdeklődőket, kiemelve azt, hogy a zsidóság milyen fontos szerepet játszott a 19. század végén és a 20. század elején a város fejlődésében, és mennyire érezzük napjainkban a fájdalmas hiányukat, hiszen míg a holokausztot megelőzően több mint 30 ezren voltak, most alig 700-an élnek a Körös-parti városban.

A legmagasabb rangú vendég, Tamar Samash, Izrael állam romániai nagykövete többször is azt emelte ki: mennyire fontos az ifjúság nevelése abból a szempontból, hogy ez a tragédia, szörnyűség ne ismétlődhessen meg. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: ha csak egy percig gondolnánk a holokauszt egy-egy áldozatára, akkor is ez 11 évig tartana.

A diplomatán kívül mások mellett szót kapott még Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke, dr. Tvica Herman Berkovits, Románia izraeli főkonzulja, Doina Gradea, a Román Televízió megbízott igazgatója, Armand Shor, az Izraeli-Román Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója, valamint Andrei Marga és Carol Iancu professzorok. Bár a konferencia eredeti címe az volt, hogy A holokauszt a művészetben és a médiában, a mozifilmekben és a televízióban, ezekről a témákról szinte egyetlen szó nem esett, illetve csak a tévéről, melynek apropóján a szervezők azt a fiatal nőt ünnepelték, illetve értettek egyet vele, akit azért bocsátottak el a Román Televízió kolozsvári területi stúdiójától, mert arról készített riportot, hogy Nagy Ferónak az egyik Kolozsvári Magyar Napokon zajlott koncertjén ki volt vetítve Hitler és Sztálin képe az Utálom az egész XX. századot című szám éneklése közben. (Ezt a román média akkor úgy értelmezte, hogy a Beatrice a két diktátort, és általuk a szélsőséges ideológiákat dicsőítette).

Eszköz

Dr. Gyémánt László, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem professzora, a kolozsvári Judaisztikai Intézet volt igazgatója az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a kilencvenes évek végén Andrei Marga tanügyminisztersége idején a szaktárca bevezette a holokauszt-tanítást a középiskolákban. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, szükség volt arra, hogy a történelemtanárokat felkészítsék erre. Ezért a BBTE Judaisztikai Intézete minden évben rendezett egy tanfolyamot a számukra, melyet úgy képzeltek el, hogy minden megyéből meginvitáltak egy-egy történelemtanárt, tehát 41-en jöttek el minden esztendőben. Meghívottak tartottak nekik előadásokat, és a kurzusok végén kivitték őket Auschwitzba, hogy a saját szemükkel lássák az ottani múzeumot. Ez tartott egészen 2010-ig, és sikerült olyan embereket találni, nagyon sokat, akik aztán helyben, a saját kollégáiknak átadták mindazt, amit tanultak, és például egy bákói történelemtanár egy tankönyvet is kiadott a holokauszt-tanításról. Szép eredmények születtek tehát, azonban sajnos ez abbamaradt 2011 után, és egyelőre a kolozsvári Judaisztikai Intézet tevékenysége is a nullával egyenlő. Úgyhogy az egyedüli remény az, hogy változás történik, és a dolgok újra beindulhatnak, mert erre abszolút szükség van. „A holokauszt tanítása a legfontosabb eszköz arra, hogy a fiatal generáció megismerje a történteket, mert hiába megy a tévében egy film, vagy adunk ki könyveket, egészen más dolog az, hogyha egy éven át ők meghallgatnak egy kurzust, és eljutnak az auschwitzi múzeumba”- hangsúlyozta. Hozzátette: ezt természetesen nem ők találták ki, mint egy óriási újdonságot, hiszen így csinálták ezt Németországban, és más országban is.

Nincs kontroll

Kérdésünkre válaszolva dr. Gyémánt László arról is beszélt: a kortárs magyar művészetben vannak holokauszt témájú filmek (a Saul fia, A napfény íze, Sorstalanság), és könyvek is jelennek meg, ami pozitív jelenség, de ugyanez már nem mondható el, ha arra gondolunk, hogy mi történik az interneten, a Facebookon, vagy az újságokban. A tömeghasználatra szóló média tehát nagyon sok mindenben javításra szorul, olyan értelemben, hogy rengeteg olyan szöveg megy és fut, mely abszolút tönkreteszi a fiatalokban az érdeklődést, az igazságérzést és így tovább. Például a közösségi oldalakon nincs kontroll, és ezért a legvadabb dolgokról lehet ott olvasni és hallani. Ezellen sajnos egyelőre nincs mit tenni, holott kellene, mert látjuk, hogy mi történik a világban. Elég ha csak a vasárnapi osztrák választásokra gondolunk, de máshol is, a populista szélsőjobb irányzat nagyon erősen előretör. Ez veszélyes még akkor is, ha most éppen a cél más, tehát az antiszemitizmus nincs úgymond a frontvonalban, de az igazság az, hogy bármikor újra fellángolhat. „Csak akkor lesz ez egy múló jelenség, hogyha sikerült eleit venni annak, hogy a fiatalokba ez belegyökerezzen, és tönkretegye mindazt, ami az elmúlt évtizedben sikerült többé-kevésbé elérni”- nyomatékosította a professzor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!