ERDON Helyi hírek

2016.11.17. 14:27

Felkészültek egy szokásos télre

Már megtörtént az első hóeltakarítás Nagyváradon, a RER felkészült a további bevetésekre, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, mely egybeesett a hóeltakarító eszközök felülvizsgálatával.

Már megtörtént az első hóeltakarítás Nagyváradon, a RER felkészült a további bevetésekre, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, mely egybeesett a hóeltakarító eszközök felülvizsgálatával.

A RER Ecologic Service Moreni utcai munkapontján Florin Birta alpolgármester ellenőrizte a bevetésre kész eszközöket, s jelen volt többek között Pálhegyi Zoltán vezérigazgató, Ionel Ban aligazgató, s a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU) több munkatársa. Mint elhangzott, a RER az idén huszonnyolc bevetésre kész hóeltakarító, illetve csúszásgátló anyagot szóró járművel készült fel a téli szezonra, hat régi eszközt eladtak, s két újat szereztek be; az egyiknek ezek közül az a különlegessége, hogy a hóeltakarítás során speciális szenzor érzékeli, ha az eke az út széléhez közelít, ez a jármű a speciális téli felszerelés nélkül hetvenezer euróba került.

Sorrend

Mint elhangzott, rendszerint az ISU továbbítja a RER-hez a különféle időjárási viszontagságra vonatkozó előrejelzéseket, figyelmeztetéseket, s a RER a polgármesteri hivatal jóváhagyásával lép közbe, amikor szükséges. Ha például az éjszaka második felében várható az erős havazás, a RER emberei munkahelyükön töltik az éjszakát, az erre a célra kialakított hálószobában, hogy szükség esetén gyorsan közbeléphessenek. Már megvolt az idei első bevetésük, vasárnap hajnalban két hóeltakarító jármű indult útnak Nagyvárad utcáin

Havazás esetén első sorban a város fő útvonalait, az iskolák, óvodák felé vezető utakat, a város ki- és bemeneteli útjait, illetve a tömegszállítási eszközök útvonalait tisztítják meg, s ha folyamatos a havazás, három óránként megismétlik az eljárást. Következnek a lakótelepeket összekötő utak, majd az aszfaltozott utak, végül pedig a aszfaltozatlan utak, amásodik, harmadik és negyedik kategóriájú utak esetén tizenkét óránként ismétlik a hóeltakarítást, amennyiben a havazás nem áll meg.

Fokozatosan

A járdákat az úttestekkel párhuzamosan takarítják embereikkel, ott, ahol nem a tulajdonosok hatáskörébe tartozik. Amennyiben csak jégbevonat keletkezett az úttesten, kalcium kloridot szórnak rá, öt centiméteres, vagy vékonyabb hóréteg esetén homokot és sót, öt centiméternél vastagabb hóréteg esetén pedig a hóekéket vetik be. A járműveket GPS-en követik, s figyelmeztetik a gépkocsivezetőt, ha véletlenül kihagyott egy utcát.

Nem tudják egyszerre mindenütt eltakarítani a havat, csak fokozatosan léphetnek közbe, hiszen 3,5 millió négyzetméter úttest van Várad-szerte, hangsúlyozták ki a RER vezetői. Jelenleg 800 tonna sóval, 50 tonna kalcium kloriddal és 300 tonna homokkal rendelkeznek, s szükség esetén további mennyiségeket tudnak beszerezni. Ionel Ban elmondta, hogy járműveik – melyeket készenlétben kell tartaniuk és másra nem használhatnak – egy átlagos tél esetén elegendőnek számítanak, viszont súlyos helyzetekre sohasem lehet teljes mértékben felkészülni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!