ERDON Helyi hírek

2018.10.26. 11:39

Balla Ede Zsolt előadása Váradon

Mátyás király életéről, tetteiről, történelmi szerepéről tartott előadást szerdán Nagyváradon Balla Ede Zsolt. A székelyudvarhelyi író, szakrálisföldrajz-kutató prezentációját a Mátyás király-emlékév apropóján szervezte a Szent László Egyesület.

Mátyás király életéről, tetteiről, történelmi szerepéről tartott előadást szerdán Nagyváradon Balla Ede Zsolt. A székelyudvarhelyi író, szakrálisföldrajz-kutató prezentációját a Mátyás király-emlékév apropóján szervezte a Szent László Egyesület.Balla Ede Zsolt 2010-ben kezdett el mesterei, Pap Gábor és Szántai Lajos hatására történelmi témákkal foglalkozni. Köteteknek is a szerzője, mint például a Szent földünk rajza és az Oltáron az Olt. Jelen előadását e kérdés köré fűzte: mit üzen Mátyás király a mának, jelen életünknek? A válaszok szerint például a fejlesztés, az előremutató vezetés üzenete az, amit mi is meghallhatunk. Hiszen kifejtette például előadásában, hogy Mátyás a művészetek, a tudományok nagy támogatója volt, de még a kertápolásé is. Az ő idejében sok építkezés is volt, számos fejlesztés. Azt az időszakot prosperitás jellemezte – tette hozzá. Mátyás udvarában sok neves külföldi művész és tudós megfordult; pártfogását sok magyar humanista, többek között Báthori Miklós, Janus Pannonius és Váradi Péter is élvezte. Mátyás gyorsan felismerte a nyomtatás jelentőségét. Világhírűvé vált könyvtára (Corvinák), amely több mint 5000 kötetből állt; a kódexek darabonkénti értéke meghaladta az 1000 aranyat. Budán és Visegrádon reneszánsz stílusban építkezett, elsőrangú olasz művészeket foglalkoztatva.

Aktív védelem

Mátyás – apjával ellentétben – nem erőltette a törökellenes támadó hadjáratokat, hanem aktív védelemre rendezkedett be. Kialakította a második déli védővonalat. Mátyás hadjáratokat indított Csehország és Nyugat felé is. Felismerte, hogy a törökök ellen csak szélesebb összefogással lehet védekezni, amihez a Német-római Birodalom erőforrásaira volt szükség, amihez császárrá kellett választatnia magát.

Sikeres csehországi hadjáratát követően Brünnben, 1469. május 13-án cseh ellenkirállyá koronáztatta magát, hogy így választófejedelem lehessen. Podjebrád György csehországi uralmát azonban nem tudta felszámolni, akinek örökébe a lengyel Jagelló Ulászló lépett. Úgy tűnt, hogy a háborúnak sohasem lesz vége, 1479-ben mégis békét kötöttek. Kölcsönösen elismerték egymás cseh királyi címét, s Mátyásé lett Szilézia, Morvaország és Lausitz. Az előadó kitért még Hunyadi Jánosra is, akárcsak Ulászló törökverő hadjáratára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!