ERDON Helyi hírek

2011.11.09. 14:19

Átszervezés a rendőrségen

Bihar megye - Szeptembertől megszűntek a községi rendőrségi posztok, helyettük vidéki rendőrségi osztályok alakultak megyeszerte. Ennek részleteit ismertették.

Bihar megye - Szeptembertől megszűntek a községi rendőrségi posztok, helyettük vidéki rendőrségi osztályok alakultak megyeszerte. Ennek részleteit ismertették.

 

A Bihar megyei Rendőrség székhelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón Adrian Bucur Bihar megyei rendőrfőfelügyelő és Gavrilă Ghilea prefektus mellett részt vett Eugen Boc helyettes rendőrfőfelügyelő, valamint Dănuț Ghețe, a közrendfelügyeleti osztály vezetője is.

Adrian Bucur ismertette a főbb tudnivalókat. Mint elhangzott, a megyeszerte működő 91 községi rendőrségi poszt szeptember elsejétől megszűnt, helyettük 11 vidéki rendőrségi osztály alakult. Senki nem vesztette el az állását, ellenben megszűntek a vezetőségi pótlékok.

 

Prioritások

 

A rendőrfőfelügyelő szerint a változás nyomán sokkal jobban le tudják fedni a megye egész területét, s csoportosan járőröznek, ezáltal gyakorlatilag megszűntek a rendőrök ellen elkövetett bűncselekmények.

A prefektus kifejtette: nem tartja szerencsésnek, hogy ugyanaz a rendőr feleljen évtizedekig ugyanazért a körzetért, s az átszervezés nyomán ez megszűnt. Adrian Bucur elmondta: egyes helységek polgármestereinek bevett szokásuk volt, hogy rendelkezzenek a helyi rendőrökkel, s különböző feladatokat szabjanak ki számukra, mintha az ő alkalmazásukban lettek volna. Pedig a rendőröknek globális, s nem helyi prioritásaik kell legyenek. Ezenkívül egy idő után a községi rendőr óhatatlanul a helyiek barátja lett, hiszen ott lakott, részt vett a helység életében. „Ilyen körülmények között megvolt az esélye annak, hogy alkalomadtán nem járt el korrektül” - tette hozzá. Viszont azoknak a rendőröknek, akiknek az adott helységben van a lakhelyük, nem kellett elköltözniük – ők lakosságközeli rendőrökként tevékenykednek a továbbiakban.

 

Eredmények

 

Mindent összevetve az átszervezés nyomán többet járőröznek a rendőrök, több benzin fogy – viszont a többletet az adott község önkormányzata fizeti ki.

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, tavaly júniustól augusztus végéig négy megyében, többek között Biharban is bevezették kísérleti jelleggel a községek közötti járőrözést, amely egyféle előfutára volt a szeptemberi, országos átszervezésnek. A kísérlet sikeresnek bizonyult, csökkent az utcai bűnözés, nem voltak komoly konflikutosk, s a rendőrök is elégedetteknek bizonyultak. A jelenlegi átszervezés nyomán hasonló, pozitív változásokat várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!