ERDON Helyi hírek

2014.12.11. 12:01

Átadták az idei sajtódíjakat

Nagyvárad- Szerda este az RMDSZ szervezésében a váradi Ady Endre Emlékmúzeumban adták át a bihari sajtódíjakat olyan újságíróknak, akik kiemelkedő munkájukkal maradandót alkottak az elmúlt években.

Nagyvárad- Szerda este az RMDSZ szervezésében a váradi Ady Endre Emlékmúzeumban adták át a bihari sajtódíjakat olyan újságíróknak, akik kiemelkedő munkájukkal maradandót alkottak az elmúlt években.

Az egybegyűlteket Imre Zoltán, az Ady Endre Emlékmúzeum vezetője köszöntötte. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet: a bihari sajtó 150. évfordulóján hagyományt teremtettek azzal, hogy sajtódíjakat adnak át olyan újságíróknak, médiamunkásoknak, akik az elmúlt években vagy évtizedekben kiemelkedő munkájukkal maradandót alkottak. Megjegyezte: míg az előző két évben az írott sajtó munkatársai kerültek előtérbe, idén úgy gondolták, hogy az elektronikus médiában dolgozókat is díjazzák, hiszen az utóbbi időben egyre nagyobb a penetrációja és a véleményformáló hatása a rádiónak, a televíziónak és a webfelületeknek.

A Bokor András-szakmai díjat Rencz Csaba, a Bihari Napló riportere, tudósítója érdemelte ki. Méltatásában Dérer Ferenc, lapunk főszerkesztő-helyettese kifejtette: a Rencz-család egy ismert család Érmihályfalván, Csabának még két nagyobb fiútestvére van. A kilencvenes évek elején először olvasói levelek beküldőjeként került kapcsolatba a Bihari Naplóval, majd Dérer Ferenc felfigyelt rá, hogy milyen jó írásai jelennek meg az Érmihályfalvi Figyelőben, ezért egyik alkalommal, mikor találkoztak az utcán, megkérdezte tőle: nem lenne-e kedve bedolgozni nekünk is? Így lett 1999-2004 között külmunkatársa a lapunknak, idén pedig már azt ünnepelhette, hogy tíz éve rendes, belső tagja szerkesztőségünknek. A méltatott elmondta: tulajdonképpen 17 éve áll kapcsolatban a BN-nel, s köszöni családjának, hogy tolerálja mások számára talán sokszor lehetetlen vagy hihetetlen feladatok ellátását is feltételező hivatását.

A többi díjazott

A Fehér Dezső-életműdíjat átvevő Székely Ervin eddigi tevékenységéről Szűcs László, az Erdélyi Riport főszerkesztője beszélt. Hangsúlyozta: az ünnepelt nem elég idős ahhoz, hogy életmű díjban részesüljön, viszont gazdag pályája okán méltó ezen elismerésre. Sokoldalúságára jellemző, hogy az ifjúsági sajtóban kezdte, az Ifjúmunkás tudósítója, szerkesztője volt, majd az Ifi Fórum, illetve a Fiatal Fórum főszerkesztő-helyettese. 1992-től három cikluson keresztül parlamenti képviselő, ezután az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára. Jelenleg a Román Rádió bukaresti kisebbségi szerkesztőségének vezetője, és három regénynek a szerzője is. Székely Ervin azon meggyőződésének adott hangot: rangot jelent a bihari sajtót képviselni.

Péter I. Zoltán közíró az éppen Torockón forgató, ezért távollevő, Iványi Ödön- pályakezdő díjjal jutalmazott Villányi Zoltán televíziós szerkesztő, operatőr munkásságát dicsérte, olyan pozitív tulajdonságait nyomatékosítva, mint a szakmai alázat és tudás, jól dokumentáltság és az interjúalanyok iránti nagyfokú türelem.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!