ERDON Helyi hírek

2012.05.10. 16:17

Anyák napja Bályokon

Bihar megye - Soknyelvű világunkban mindenki mondja a magáét. Ebben a nagy zajban nem csak a nyelvi korlátok miatt nem érti egyik ember a másikat, gyakran hiányzik a lelki harmónia is.

Bihar megye - Soknyelvű világunkban mindenki mondja a magáét. Ebben a nagy zajban nem csak a nyelvi korlátok miatt nem érti egyik ember a másikat, gyakran hiányzik a lelki harmónia is.

 

Vasárnap a bályoki református templomban két egyetemes nyelv is megszólalt egyszerre. Megértésükhöz nem volt szükség magas fokú nyelvtudásra. Az első a szeretet nyelve, a tárt karoké, a barátságos kéznyújtásé, a virágcsokrot szorongató kis kezeké. Így köszöntötték gyermekeink május első vasárnapján – sokadik alkalommal – az édesanyákat, nagymamákat, keresztmamákat. Versekkel és anyák napi énekekkel készültek a vallásórás gyerekek. Kedves meglepetés volt az iskolások által készített kis szívecske, amit minden jelen lévő nőtestvérünk megkapott, a férfi presbiterek pedig egy-egy szál piros szegfűvel kedveskedtek az anyukáknak.

Szavak nélküli ima

A másik egyetemes nyelv a zenéé, éneklésé. A régiek ugyanis - de még ma is - a húsvét utáni negyedik vasárnapot cantate = éneklés vasárnapjának nevezték. Állítólag John Lennon mondta, hogy a zenét azért kaptuk, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni. Ez az ima éneklés vasárnapján most az édesanyákért szólt templomunkban. Van egy mondás, mely szerint: „Van anyák napja, nőnap, pedagógus nap. Érdekes módon nincs férfi nap, jogász nap, politikus nap. Úgy látszik, vagy meg vagy fizetve, vagy kapsz egy napot.” Ehhez mi azt tesszük hozzá: legalább ennyit. Ha „csupán csak egy napon…” de azon az egyen legyenek a legdrágábbak a szívünk közepében.

Jónás Sándor lelkipásztor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!