ERDON Helyi hírek

2016.11.18. 10:33

A Magyar Nyelv Napja az Ady Endre Líceumban

A Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából az Ady Endre Líceum mintegy százötven diákja  határok feletti közös versmondáson vett részt.

A Magyar Nyelv Napja (november 13.) alkalmából az Ady Endre Líceum mintegy százötven diákja  határok feletti közös versmondáson vett részt.

Az alkalmat Balatonfüred Önkormányzata hirdette meg 2016. november 1-jén 11 (nálunk 12) órára. Ezzel indul  egy háromnapos rendezvénysorozatuk, melyre meghívták sok jeles magyarországi és határon túli magyar iskola diákjait Délvidéktől Kárpátaljáig.

A pénteki alkalom során András Emese tanárnő a magyar nyelv napját ismertető szavait követően a résztvevők közösen, a kijelölt pillanatokban szavalták el Kisfaludy Sándor Himfy dalainak (II. rész: A boldog szerelem - 45.) egyik darabját.A vers a fiatalokat szólítja meg és arra figyelmeztet, hogy az ifjúság mulandó, de "holtiglan boldog" lehet, aki jót tesz magával-másokkal, és ifjúsága idejét arra használja, hogy érzelmekben, ismeretekben gazdagodjék:

"Gyűjts érzelmet szívednek,

Esméretet lelkednek."

Csatlós Lóránt színművész, aki a közös versmondást vezette, megdicsérte az adysok figyelemreméltó szervezettségét és az alkalomhoz illő komolyságát. Az eseményt Vad Márta igazgatónő zárta megköszönve a művész segítségét és a diákok fegyelmezettségét.

A balatonfürediek második napi rendezvényén, a Tempevölgy irodalmi, kulturális, művészeti és tudományos folyóiratnak a  magyar nyelv napja alkalmából meghirdetett irodalmi pályázatára Serestély Fanni XII. E osztályos diákunk (magyartanára Sarkadi Viktória) egy novellával jelentkezett. A szerkesztőség olyan pályaműveket várt, amelyek a magyar nyelv sokszínűségét, a magyar nyelvben rejlő játéklehetőségeket mutatják be. A beérkező pályaművekből a zsűri Fanny novelláját is kiválasztotta, így az megjelenhetett a folyóiratnak a Magyar Nyelv Napjára megjelenő különszámában,  illetve személyesen is  meghívást kapott a Magyar Nyelv Napja balatonfüredi rendezvényeire.

Megemlékezésünk nem csak tiszteletteljes főhajtás, hanem  az alkotás által,  a közös szavalás élményén keresztül,  valamint a szép magyar beszéd határokon átívelő összefogó erejét megtapasztaló valódi, méltó  ünneplés volt.

András Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!