ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 16:04

A boldogságos Szűz

A nagyváradi Kiss Stúdió Színház folytatja felolvasó-színházi sorozatát. Ezúttal Csávossy György A boldogságos Szűz című művét adták elő a színművészek.

A nagyváradi Kiss Stúdió Színház folytatja felolvasó-színházi sorozatát. Ezúttal Csávossy György A boldogságos Szűz című művét adták elő a színművészek.

Április 4-én, délután a Kiss Stúdió Színház termében a közelgő húsvét ünnepe jegyében adták elő Csávossy György művét, amely Mária életét, és ennek keretében Jézus születésének, csodatételeinek, keresztre feszítésének és feltámadásának történetét meséli el. Csávossy György költő, színműíró 1925-ben született Temesváron, 1955-től jelennek meg versei, vígjátékai. A szerző drámaírói munkássága is gazdag: vígjátékait és drámáit a marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, szatmári, nagyváradi, temesvári és kolozsvári színházak játszották. A boldogságos Szűz tulajdonképpen egy Mária-monológ, Mária visszatekintései életének azon szakaszaira, amelyeket a bibliai történetekben, Máriáról szóló filmekben is kiemelnek, ilyenek például Mária találkozása Józseffel, a fogantatás pillanata, a hírhozó angyal, Gabriel megjelenése, Jézus születése, a tizenkét éves Jézus a templomban stb. Kiss Törék Ildikó színművésznő Mária szerepében tűnt fel. A visszaemlékezés során a monológ néhol dialógusra váltott, mikor a Boldogságos Szűz életének meghatározó személyeit idézi fel, ezekben a dialógusokban megjelenik Mária nővére, Erzsébet, Mária Magdolna (F. Márton Erzsébet) valamint Gabriel arkangyal, József, Simeon, Jézus és Pilátus (Varga Vilmos). A zenei betétekkel tarkított bemutató során Mária szemszögéből ismerhetjük meg a virágvasárnapi, nagypénteki és húsvéti eseményeket. A mű Jézus feltámadásának és a mennybe emelkedésének elbeszélése után, Mária életének alkonyával zárul.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!