ERDON Helyi hírek

2018.07.31. 14:36

Modern kiképző központ tűzoltóknak

Egy uniós projekt keretében bővítik és fejlesztik a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséghez tartozó szentjánosi kiképző központot, hangzott el a hétfői, helyszíni sajtótájékoztatón.

Egy uniós projekt keretében bővítik és fejlesztik a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőséghez tartozó szentjánosi kiképző központot, hangzott el a hétfői, helyszíni sajtótájékoztatón.A határon átnyúló uniós projekt fő pályázója a nagyváradi SARTISS egyesület, a társpályázók pedig a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU), valamint Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. A projekt teljes költségvetése 1,2 millió euró, melynek 85%-a vissza nem térítendő kölcsön, 13,91%-át állami költségvetésből finanszírozzák, a projektpartnerek hozzájárulása pedig 1,09%.

Új épület

Az ISU 2009-ben létesült szentjánosi kiképző központjában tartott tegnapi sajtótájékoztatón Ciprian Barna projektmenedzser számolt be a részletekről. Mint elhangzott, a sürgősségi helyzetek, például a tűzesetek száma növekvőben van, egyre különlegesebb és nagyobb hozzáértést szükségeltető szituációkkal szembesülnek, miközben eszközeik elavultak (a felszereléseik több mint 56%-a húszéves, vagy még régibb). Egyre fontosabbá vált a tűzoltók alaposabb kiképzése is, hogy minél hatékonyabban tudjanak közbelépni. Mindezek mellett hiányzik a rizikófaktorok határon átnyúló, közös elemzése, az összehangolt közbelépés kidolgozása, s jelenleg nincsenek regionális kiképzést biztosító infrastruktúrák sem. Mindezek nyomán dolgozták ki azt a projektet, melynek során a szentjánosi központot fejlesztik, Hajdúszoboszlón pedig egy hasonló központ épül majd.

A már meglévő sentjánosi központ épületének emeletén előadótermeket létesítenek, s egy újabb épületet is létrehoznak, amely szállás- és étkezési lehetőséget biztosít majd a kiképzések résztvevőinek – ezidáig a más megyékből érkező résztvevőket az Aluminei utcai tűzoltóság épületében kellett elszállásolniuk.

Szimulációs eszközök

Egyúttal a két épület mellett egy lebetonozott platform is épül, melyen különböző, korszerű szimulációs eszközöket helyeznek üzembe. Ezekkel kapcsolatban a későbbiek során dr. Hadrian Borcea, a SARTISS elnöke elmondta: lesz közöttük olyan, mely egy több szintes, omladozó épület körülményeit reprodukálja majd, egy másik konténerben a különböző oltóanyagoknak a tűzre gyakorolt hatását ismerhetik meg a gyakorlatban, s egy olyan konténer is lesz, ahol a tényleges oltást gyakorolhatják majd a résztvevő tűzoltók az egyhetes kurzusok alatt. A projekt április elsején kezdődött el és 2020 márciusának végéig tart, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik; először az új épülettest készül el, utána következik majd a szimulátorok beszerzése és üzembe helyezése. Terveik szerint az ingyenes kiképzéseken több megye tűzoltói is részt vesznek majd, hiszen információik szerint régió-szinten nincs egyéb hasonló létesítmény.

Sorin Caba ezredes, az ISU főfelügyelője kihangsúlyozta: eddig is szerveztek különböző tanfolyamokat, a szentjánosi központban immár tíz éve zajlik a mentőszakápolók és mentőorvosok kiképzése, a projekt nyomán azonban a tűzoltók kiképzése is jóval összetettebbé válik, mint eddig. Egyúttal kiemelte a Hajdú-Bihar megyei igazgatósággal történő együttműködés jelentőségét is.

Magyarul is tanulnak majd

Mint elhangzott, a katasztrófahelyzetek kezeléséért felelő hazai illetékesek magyar és angol nyelvtanfolyamokon vesznek majd részt, míg a magyarországiak számára román és angol nyelvkurzusokat szerveznek majd a központban. A tervek szerint nyolcvan személy számára biztosítják majd a nyelvtanfolyamokat a minél eredményesebb együttműködés céljából, ezenkívül pedig hetente nyolc tűzoltó képzése zajlik majd ott, remélhetőleg hosszú éveken keresztül.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!