ERDON Helyi hírek

2018.06.12. 11:55

„A szimulálás nehezebb volt”

Gondok nélkül zajlott Bihar megyében az országos felmérő tegnapi, első próbája. A diákok időben kézhez kapták a tételeket, s nem zártak ki senkit, tudatta a tanfelügyelőségi sajtószóvivő.

Gondok nélkül zajlott Bihar megyében az országos felmérő tegnapi, első próbája. A diákok időben kézhez kapták a tételeket, s nem zártak ki senkit, tudatta a tanfelügyelőségi sajtószóvivő.

 

Amint Claudiu Damian sajtószóvivőtől megtudtuk, Bihar megyében a 4665 feliratkozott nyolcadikot végzett diák közül 4153-an jelentek meg a tegnapi felmérésen. Mint arról már beszámoltunk, két diák számára kérvényeztek speciális körülményeket, mindketten egy órával tovább dolgozhatták ki a tételeket. Újabb speciális esetről nem tudott a sajtószóvivő.

Az idén az Ady Endre Középiskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium nyolcadikot végzett diákjai is a Szacsvay Imre általános iskolában írták a felmérőt, a közel kétszáz diák nyolc teremben vizsgázott.

Feladatok

A felmérés reggel kilenckor kezdődött el, s az elsők fél tizenegy után jöttek ki a termekből. Akiket megkérdeztünk, azt mondták, a tételek vegyesek voltak, akadt nehéz és könnyű is közöttük, mindent összevetve jóval könnyebbek voltak azoknál, amelyeket a szimuláláskor kaptak; ha valaki semmit sem tanult, de tud helyesen írni, fogalmazni románul, az is megkaphatja az átmenő jegyet, mondták a diákok.

Első tételként egy szöveget kaptak, mellyel kapcsolatban egyebek mellett két benne szereplő szó szinonimáit kellett megadni, s egyéb nyelvtani feladatok mellett a kötőjel szerepét kellett meghatározniuk egy bizonyos kifejezés esetében. Második tételként az epikus műnemet kapták – egy ismeretlen, megadott szövegről kellett bebizonyítaniuk, hogy ehhez tartozik, s ehhez a feladathoz is több alpont tartozott. Harmadik tételként egy elbeszélést, egy várban lejátszódó történetet kellett megfogalmazniuk. A legtöbben azok közül, akiket megkérdeztünk, ezt a tételt tartották a legkönnyebbnek.

Ma nincs vizsga, szerdán pedig a matematikával folytatódik a felmérés, s csütörtökön anyanyelvükből vizsgáznak a nyolcadikosok. Az eredményeket jövő kedden függesztik ki, 12 óráig, s aznap 14 és 19 óra között lehet óvásokat benyújtani. A végső eredményeket szombaton teszik közzé.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!