ERDON Helyi hírek

2017.11.09. 10:54

Időkapszulát fognak elhelyezni

November 15-én, szerdán 16 órakor helyez el a KREK udvarán épülő bölcsőde alapzatába egy időkapszulát Csűry István püspök, Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök és dr. Grezsa István miniszteri biztos.

November 15-én, szerdán 16 órakor helyez el a KREK udvarán épülő bölcsőde alapzatába egy időkapszulát Csűry István püspök, Pásztor Sándor RMDSZ-es megyei tanácselnök és dr. Grezsa István miniszteri biztos.Farkas Zsolt közigazgatási előadótanácsos elmondása szerint az első magyar kormánytámogatás következtében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület területén 10 meglévő felújítása, illetve újonnan épülő bölcsőde és óvoda fog elkészülni. Ugyanakkor elküldték a magyar kormányhoz az Óvoda 2.0-nak a tervezetét, mely szintén az egyházkerületre tekint, ennek keretében 11 bölcsőde és óvoda épülne meg. E két programon keresztül lefednék a KREK teljes szükségleteit, ami a bölcsődei és óvodai igényeket illeti, vagyis Nagybányától Temesvárig megépülnek azok a tanintézetek, melyekre helyben szükség van. Nem céljuk, hogy párhuzamos intézményeket hozzanak létre, ezért a program hiánypótló kíván lenni olyan településeken, ahol nincs egyáltalán óvoda, illetve ahol nem megfelelőek a rendelkezésre álló körülmények, ott a meglévő jogi rendszerben lévő óvodákat vinnék át a református egyház által megépített ingatlanokba, jobb infrastrukturális és lelki körülményeket teremtve.

A KREK székházának udvarán épülő bölcsőde szintén hiánypótló, és illeszkedik azon tervbe, hogy megfelelő oktatás legyen biztosítva a bölcsődétől az egyetem befejezéséig. A bölcsődében két csoport lesz, vagyis 40-50 gyermek tud majd helyet kapni, az egyszintes épület méretéről pedig elmondható, 587 négyzetméter beépített területről van szó. Az épületet és a szolgálatot a Csillagocskával közösen kívánják működtetni, a várad-rétiek tapasztalataira támaszkodva. Jelenleg az alapozás munkálatai folynak- eddig 40 nagy autónyi törmeléket hordtak el az egykori bútorgyár területéről-, és várták az építkezési felügyelőség ellenőreit. Az időjárás ha engedi, télen is szeretnének dolgozni, így reményeik szerint akár már a következő tanévben beindítanák a bölcsőde működtetését. A beruházás becsült értéke 360 ezer euró a kivitelezéssel és a teljes felszereléssel együtt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!