ERDON Helyi hírek

2017.11.08. 18:59

Fatimai zarándoklaton voltak

Kedd délután a Kanonok sori székhelyen találkoztak a Nobilitas Egyesület tagjai. Fodor József vikárius, egyesületi elnök egy júliusi fatimai és Madeira-szigeti kirándulásról számolt be.

Kedd délután a Kanonok sori székhelyen találkoztak a Nobilitas Egyesület tagjai. Fodor József vikárius, egyesületi elnök egy júliusi fatimai és Madeira-szigeti kirándulásról számolt be.Ezúttal Fodor József általános helynök, a Nobilitas Egyesület elnöke tartott vetített képes előadást egy kirándulásról, illetve zarándoklatról, melynek egyik célpontja Fatima volt, lévén hogy idén van az ottani Mária-jelenések 100 éves évfordulója. Felvezetőjében arra hívta fel a figyelmet: 1917-ben hat alkalommal, májustól egészen októberig jelent meg a Szűzanya három pásztorgyermeknek. Amellett, hogy bizonyos titkokat is feltárt a látnokok előtt, a lényeg az volt, hogy a vezeklésre, a bűnbánattartásra és az imádkozásra hívta fel az emberiség figyelmét. Megdöbbentő, hogy Mária külön kérte: Oroszországot kifejezetten megnevezve ajánlják fel Szeplőtelen Szívének, mert ha nem, a téves eszméit el fogja terjeszteni az egész világon, és megmételyezi az emberiség életét. XV. Benedek és az utána következő pápák nem merték ezt megtenni, illetve XII. Piusz megtette a felajánlást, de nem említette meg külön Oroszországot. Csak majd II. János Pál említette meg 1983-ban, amikor felhívta a világ összes püspökének a figyelmét, és elrendelte, hogy minden plébánián, minden püspökség gondoskodjék róla, hogy március 25-én ajánlják fel Mária Szeplőtelen Szívének a világot, s ő külön Oroszországot is felajánlotta.

Fatimában élt egy magyar szerzetes, Kondor Lajos atya, aki fiatalkorában került oda, a leirai püspöknek volt a titkára, és ő gondoskodott arról, ötvenhatos és más magyarokkal együtt, hogy magyar keresztút is legyen Fatimában, melyet természetesen a váradi zarándokok is végigjártak idén júliusban. A szerzetes emellett elment az akkor még életben levő harmadik látnokhoz, Lúcia nővérhez, Kármelbe, s megkérdezte tőle: meg van-e elégedve a Szűzanya II. János Pál pápa felajánlásával, mire a nővér azt válaszolta, hogy igen, és ennek az a jele, hogy ha kelet felé néznek, akkor hamarosan, néhány év múlva meglátják. Ez 1983-ban történt, s valóban, néhány évre rá jött a rendszerváltás, összeomlott a Szovjetunió- magyarázta a vikárius.

Vezeklések útja

Arról is beszélt a helynök: Fatimában a Jelenési kápolnáig, illetve akörül is ki van alakítva egy út, a vezeklések útja, mely körülbelül annyira széles, mint nálunk a bicikliutak. Kővel van kirakva, és csak térden csúszva lehet rajta végighaladni, több száz méteren keresztül. Van, akit karon fogva vezetnek, miközben valamilyen szent célért imádkoznak. A Jelenési kápolna szobra pedig egy törpetölgyfa- ahol annak idején megjelent a Szűzanya-, törzsének csonkjára épült emelvényen található.

A nyári hónapokban óriási tömegek zarándoknak Fatimába, az idén pedig, tekintettel a centenáriumra, még többen. A mieink július közepén voltak ott, rengeteg ember társaságában a hatalmas téren, csak papokból legalább ezren voltak a világ minden tájáról, és hívek megszámlálhatatlan serege. 12-én éjfélkor csodálatos élmény volt a rózsafüzér imádkozása, illetve 13-án este a váradiak is lehetőséget kaptak arra, hogy elimádkozzák a rózsafüzért magyarul, vagyis valaki elmondta közülük az öt Üdvözlégy Máriát mindenki által jól hallhatóan. Ezt követte egy többnapos kirándulás Madeira szigetére, Funchalba, mely arról híres, hogy ott halt meg az utolsó magyar király, IV. Károly.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!