ERDON Helyi hírek

2017.08.18. 11:08

Jávorantilop borjú született a nagyváradi állatkertben

Csütörtök hajnalban 4 óra körül jávorantilop borjú született a nagyváradi állatkertben. Egészséges és jól néz ki, csak aggodalomra ad okot, hogy még nem szopott, pedig az anyjának van teje.

Csütörtök hajnalban 4 óra körül jávorantilop borjú született a nagyváradi állatkertben. Egészséges és jól néz ki, csak aggodalomra ad okot, hogy még nem szopott, pedig az anyjának van teje.

Az anyja idegesen toporzékol, amikor a hátsó rács túloldaláról megközelítve fotókat próbálok készíteni a borjáról - jeléül annak, hogy úgymond féltő és szerető családba született az alig néhány órás idős jávorantilop borjú. A nemét ugyan még nem sikerült megállapítani, de annak bizonyítékául, hogy nem csupán a szülei törődnek vele, hanem a gondozói is szívükön viselik a sorsát, Bimbó-Szuhai Tibor, az állatkert adminisztrátora aggodalommal a hangjában magyarázza: remélik, hogy életben marad a létesítmény legfiatalabb lakója, ugyanis már szopnia kellett volna, de még nem látta, hogy ezt csinálná, pedig az anyjának van teje.

Amúgy a jávorantilop egy különleges állatfajta, az országban nagyon kevés, talán egy helyen van. Szabad környezetben Afrika déli részén, Etiópiától és Zairtól kezdve egészen a Dél-Afrikai Köztársaságig száraz, füves és ritkás fákkal tarkított szavannák lakója, félsivatagos területeken akár 4 ezer méteren is megél. Élettartama állatkertben akár 25 év, a természetben ennél kevesebb.

Az itteni szülői pár 1-1,5 évvel ezelőtt érkezett Nagyváradra Nyíregyházáról, és azt, hogy jól érzik magukat, az utódnemzés igazolja. Remélhetőleg az anyja foglalkozni fog a borjával ezután is, mely egészséges és jól néz ki. A következő két-három nap lesz mérvadó a fejlődése szempontjából. Egyébként általában egy állatkertnek jellemző mutatója az újszülöttek száma, és a váradi jól teljesít e téren, hiszen a szurikáták mellett több antilopfajtánál, illetve az oroszlánoknál is lettek utódok. Az állatok számára teremtett körülmények tehát a természet szerint is megfelelőek.

Fejlemények

Mindeközben azért folyamatosan javítják a kifutókat, Bimbó-Szuhai Tibor már számtalan alkalommal jelezte a működtetőnek, hogy újra fog kelleni építeni az egész elkerítőrendszert a kérődzőknél, mert azért a felújítás óta eltelt 3-4 év nyomai meglátszanak, ráadásul eleve se volt nagyon tökéletes a kivitelezés. Az állatoknak például egy kis izolációs folyosót kellett volna kialakítani, ami még most is hiányzik, hogy ott az orvos meg tudja vizsgálni ezeket, ha valamilyen kezelésre van szükség. Mindezt tehát párhuzamosan a kerítés korszerűsítésével meg kell oldani. Pozitív fejlemény viszont, hogy már csak egy lépésre vannak a már nem is annyira kicsi oroszlán, a napokon belül látogatható Moja számára épített kifutó elkészültétől, illetve fontos momentum volt, hogy már átköltöztek a szurikáták, hogy ne kelljen minden téli időszakban mindig átvinni őket egy jobban fűtött kifutóba.

A nagyváradi állatkert vendégszeretetét jelenleg több mint 150 állatfaj, körülbelül 650 egyed élvezi 7,5 hektáron. A látogatók száma folyamatosan emelkedik, a bevételét tekintve pedig hamarosan eléri a tavalyi egész évit.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!