ERDON Helyi hírek

2016.11.20. 17:54

Mindannyian győztesek, akik részt vettek

Tizenharmadik alkalommal zajlott a hétvégén a Partiumi Ady Endre Szavalóverseny a költő nevét viselő nagyváradi középiskolában. A környező megyékből és határon túlról is jöttek résztvevők.

Tizenharmadik alkalommal zajlott a hétvégén a Partiumi Ady Endre Szavalóverseny a költő nevét viselő nagyváradi középiskolában. A környező megyékből és határon túlról is jöttek résztvevők.

A Communitas Alapítvány támogatásával, a Partium Alapítvány és az Ady Endre líceum által szervezett vetélkedő a regionális versenyek sorába tartozik, s mint minden évben, a résztvevőknek az idén is Ady Endre öt versét kellett megtanulniuk, két kötelezőt és három szabadon választottat. Nem tartozott soha a tömegversenyek közé, de népszerű volt, mondta el Tóth Márta tanár, a verseny fő szervezője, azonban a évek során egyre csökkent a jelentkezők száma. Az idei visszajelzések alapján úgy tűnik, többen más versenyeket választottak. Amint a vetélkedő szombati díjkiosztó ünnepségén elhangzott, valószínű, hogy ezentúl három versnél fognak maradni.

Remek eszköz

A verseny megnyitóján Tóth Márta üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Földes Adalbert, a Partium Alapítvány elnöke szólt többek között a minta- és a példaadás szerepéről, arról, hogy a vers-, a szövegtanulás remek eszköz arra, hogy a képességeinkből alkalmasság legyen, „még azoknak is használ, akik olyan öregek, mint én”. Kiss András szívgyógyász példáját említette meg, aki másfél órán keresztül szavalt Ady verseket könyv nélkül. „Azt kívánom, 75 évesen legyük képesek mi is erre…”

Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke, a Partium Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, az alapítvány a továbbiakban is támogatni fogja a versenyt, ez egy biztos pont – hiszen Ady versének ma is van üzenete, az egyik az, hogy tanuljunk a múlt hibáiból. Egyúttal kiemelte: mindenhol a régióban vannak magyarok, s a verseny azért is fontos, mert összehozza a régió magyar diákjait.

Ajándék az együttlét

A verseny a IX–X. és XI–XII. osztályosok kategóriájában zajlott, s Zalder Éva, a Szent László római katolikus gimnázium igazgatója, Holczman Ilona, Boros Emőke tanárok, Demeter Emőke, a Partiumi Oktatási Központ vezetője, Marosán Csaba kolozsvári színművész, valamint Veres Kovács Attila lelkipásztor értékelte a produkciókat.

A szombati díjkiosztó ünnepségen Tóth Márta elmondta: igazán szép élményeket szereztek a két nap során, az idő is nekik kedvezett, sétáltak, megtekintették többek között a múzeum időszakos kiállítását is, az iskolában zajló kiállításnak köszönhetően betekintést nyertek a mézeskalács készítés rejtelmeibe. A vetélkedő pedig egyúttal a magyar nyelv ünnepe is volt, egymás gyönyörűségére szavaltak, lélekgazdagító élményeket szereztek. Mindannyian győztesek, akik részt vettek, hiszen az együttlét maga ajándék. Ezt követően a diákok átvették a díjakat és különdíjakat.

Amint az már hagyomány, a versmondás mellett a vetélkedőn részt lehetett venni rajzokkal, festményekkel, számítógépen készült alkotásokkal, melyeket Ady Endre valamelyik verse ihletett. Az idén mintegy harminc munkát küldtek be a diákok, s a legjobb alkotásokat szintén díjazták.

Díjak, különdíjak

Az első kategóriában Visky Miriam, a Mihai Eminescu főgimnázium tanulója kapta az első díjat, s Dimény Kristóf, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója lett a második díjazott. A második kategória első díjazottja Sánta Orsolya lett, aki szintén az unitárius gimnázium tanulója, a második díjat pedig Szilágyi Kinga, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc gimnázium tanulója kapta. Mindegyik kategóriában három díjat és két elismerést kaptak a legjobbak, de mindegyik résztvevőnek járt könyvcsomag, s a Partiumi Oktatási Központ jóvoltából pedig különdíjakban is részesültek a diákok. Ők a következők: Pap Zsófia és Kovács Zoltán, az Ady Endre líceum tanulói, Kiss Imre, a Horváth János Elméleti Líceum tanulója, továbbá Bodnár-Végh Krisztina Boglárka, a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum tanulója.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!