ERDON Helyi hírek

2016.10.11. 16:26

Villámlátogatáson volt itt a szlovák elnök

Többet késett, mint amennyit itt volt: egy órával a meghirdetett időpont után érkezett, viszont tartotta a látogatás időtartamaként előre bejelentett negyed órát. Andrej Kiska szlovák elnök Nagyváradon, majd Szalontán járt. Kicsit többet Nagylakon töltött aztán.

Többet késett, mint amennyit itt volt: egy órával a meghirdetett időpont után érkezett, viszont tartotta a látogatás időtartamaként előre bejelentett negyed órát. Andrej Kiska szlovák elnök Nagyváradon, majd Szalontán járt. Kicsit többet Nagylakon töltött aztán.

Itt van az országban a legnagyobb szlovákajkú közösség, ezért nem hagyhatta ki: bár Andrej Kiska szlovák elnök Bukarestbe érkezett hétfőn, és ott bonyolította le a hivatalos látogatása fontosabb találkozóit, kedden Bihar megyébe is ellátogatott. Különgéppel utazott ugyan Bukarestből Nagyváradra, mégis egy órát késett. Addig itteni vendéglátója, Adrian Miroslav Merka, a Romániai Csehek és Szlovákok Szövetségének elnöke, és egyetlen parlamenti képviselője tartotta szóval a biztonsági ellenőrzésen átesett újságírókat a csehek és szlovákok szövetségének December 1. tér 2. szám alatti székhelyén – főleg a néhány percnyi koreográfiát próbálva el sokszor, pontosan mutatva, honnan merre halad majd a vendég, és hol kell békén hagynia a sajtónak.

Rohanvást

Andrej Kiska szlovák elnök 14 óra 30 körül érkezett a váradi reptérről a hivatalos konvojjal. Szlovák nemzeti viseletbe öltözött fiatalok fogadták kenyérrel és sóval, a székházba belépve pedig végighaladt a sorfalat álló szlovák reprezentánsok előtt, akik a megyéből érkeztek, és sorra bemutatkoztak neki, volt, aki ajándékot is adott. A megye és a város elöljárói is megjelentek a villámlátogatáson, ahol egyébként tolmács nem volt, minden szlovákul zajlott. Adrian Miroslav Merka kérdésünkre elmondta: időhiány miatt döntöttek a fordítás mellőzése mellett – de egyébként is csak ünnepélyes köszöntések hangzottak el. Andrej Kiska a közösség megmaradásának fontosságát hangsúlyozta – majd nem sokkal később tovább is ment Váradról.

Az itteni vizit negyed órát tartott, ezt követően még Szalontán állt meg a konvoj, majd az államfő valamivel több időt töltött romániai látogatásának utolsó helyszínén, Nagylakon. Ott díszpolgárrá avatták, és vállalkozókkal, valamint helyi vezetőkkel is tárgyalt.

Adrian Miroslav Merka szerkesztőségünknek elmondta: Romániában mintegy 15.000 szlovák él, és a mi térségükben nyilvántartott 8500 fővel az itteni közösség a legnagyobb ilyen az országban. Hozzátette: Andrej Kiska látogatása jelképes. Legutóbb 2009-ben járt szlovák államfő ebben a térségben, akkor Ivan Gasparovic volt az elnök, és ugyanezt az utat járta be, csak fordítva: Nagylakon kezdte és Bukarestben végezte.

Konkrétumok

Bukarestben Klaus Iohannis államfővel is találkozott Andrej Kiska szlovák elnök. A szlovák államfő kétnapos romániai állami látogatása alkalmából aláírták a két kulturális minisztérium 2020-ig szóló együttműködési programját. Andrej Kiska román háborús veteránokat tüntetett ki hétfőn, megemlékezve a román hadsereg véráldozatáról, amely a második világháború idején hozzájárult Szlovákia felszabadításához. Az Európai Unió kötelező migránskvótákról szóló javaslata egy szerencsétlen elképzelés volt, amelyet politikai szempontból halottnak lehet tekinteni – jelentette ki Andrej Kiska szlovák elnök hétfőn Bukarestben, miután Klaus Iohannis román államfővel találkozott. Európának ugyanakkor erkölcsi kötelessége, hogy ne tagadja meg a segítséget azoktól, akik a halál elől menekülnek, és szükség van az európai szolidaritásra is: önkéntes alapon kell segíteni a migrációs válságnak leginkább kitett uniós tagállamokat – árnyalta álláspontját a szlovák államfő. Közös sajtóértekezletükön vendéglátója, Klaus Iohannis az uniós határvédelem megerősítését sürgette és úgy vélte: Európának a közös megoldás keresésére kell összpontosítania, és véget kell vetnie az Uniót megosztó politikáknak. Románia bebizonyította, hogy képes megvédeni az unió külső határait, és tudja, mi a teendője a határsértőkkel – hangoztatta Iohannis országa schengeni tagfelvétele mellett érvelve.

Iohannis felajánlotta Románia segítségét Szlovákiának a korrupció elleni harcban. „Kiska elnök vetette fel a témát négyszemközti beszélgetésünkön” – mondta Iohannis, hozzátéve, amennyiben a szlovák hatóságok meg akarják ismerni a román modellt, Bukarest kész megosztani a korrupcióellenes küzdelem terén szerzett tapasztalatait.

Gazdasági fórum

A vizit alkalmából a szlovák–román gazdasági fórum is volt. Az ott felolvasott üzenetében Klaus Iohannis azt emelte ki, hogy a román beruházóknak bátrabbak kell lenniük a szlovák gazdaságot illető üzleti terveikben. „Az utóbbi négy évben a két ország közötti kereskedelmi forgalom átlagosan 9 százalékkal nőtt évente, 2015-ben értéke elérte a 2,4 milliárd eurót. Romániában több mint 600 szlovák érdekeltségű vállalat működik, mintegy 50 millió euró befektetett tőkével. Ugyanakkor Szlovákia egyre vonzóbb piac a román befektetőknek, de a lehetőségek ennél sokkal nagyobbak. A román beruházóknak bátrabbak kell lenniük a szlovák gazdaságot illető üzleti terveikben” – fejtette ki Klaus Iohannis.

Az Országos Cégbíróság adatai szerint augusztus végén 644 szlovák érdekeltségű kereskedelmi társaság működött Romániában, a beruházott tőke 49,5 millió eurót tett ki. Az éve első hat hónapjában Románia 247,5 millió eurós kereskedelmi deficitet regisztrált. Az export összértéke 494,6 millió euró volt (+1,25%), az importé pedig 741,1 millió euró (+13,8%).

Előzmények

Augusztusban Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is Bukarestben járt, amikor román partnerével, Lazar Comanescuval közösen felavatták Alexander Dubcek szlovák reformkommunista politikus, az 1968-as prágai tavasz kulcsfigurája mellszobrát, amely a két ország kiváló kapcsolatát hivatott jelképezni a román fővárosban. Romániában a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor csaknem 15 ezer lakos vallotta magát szlováknak, közülük a legtöbben Bihar és Arad megyében laknak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!