ERDON Helyi hírek

2016.10.10. 12:40

Tudnivalók a „légiós betegségről”

A betegségmegelőzés különböző aspektusairól volt szó a hétvégén megtartott Nagyváradi Orvosi Ősz szimpóziumon. Az egyik téma a Legionella-fertőzések megelőzése volt.

A betegségmegelőzés különböző aspektusairól volt szó a hétvégén megtartott Nagyváradi Orvosi Ősz szimpóziumon. Az egyik téma a Legionella-fertőzések megelőzése volt.

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság, a Nagyváradi Egyetem, valamint a Bihar megyei Egészségért Alapítvány szervezésében zajló szimpózium során pénteken és szombaton előadások hangzottak el és kerekasztal beszélgetések voltak egyebek mellett az egészséges életmódról, az ételmérgezésekről, az oltások szerepéről, az országos egészségügyi programokról.

Kerekasztal

Szombaton délután kerekasztal beszélgetés zajlott a kórházakon belüli fertőzésekről, különösképp a Legionella-baktérium álal okozott problémákról. Dr. Földes Béla, a Bihar megyei Egészségért Alapítvány elnöke, és a városi, valamint a megyei kórház vezetőtanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mint elmondta, fontos az információk áramlása és a párbeszéd a kórházak finanszírozói, alkalmazottai és nem utolsó sorban a páciensek között, ezt a célt szolgálja a rendezvény is. Kihangsúlyozta: a kórházon belüli fertőzések tulajdonképpen nem csak a kórházakat érintik, hanem a különböző egészségügyi központokat, idősek otthonait, bölcsődéket is. A jelenség mindenütt létezik, ő maga hat hónap alatt négyszer kapott el kórházon belüli fertőzést, ebből hármat egy jó nevű külföldi egészségügyi intézményben.

Folyamatos harc

Dr. Carmen Pantiş, a Bihar megyei Orvoskamara elnöke elmondta, az egészségügyben dolgozók tudják, hogy folyamatos a harc a kórházakon belüli (nozokomiális) fertőzésekkel szemben, e harc szimbóluma pedig számára nem más, mint dr. Földes Béla. A kamara elnöke egyúttal köszönetet mondott a kerekasztal beszélgetés szervezőinek.

A későbbiekben Nagy Gy. István, a WimTec Ausztria cég romániai projektfejlesztője a Legionella által okozott megbetegedésekről és a cég által kifejlesztett műszaki megoldásról szólt, majd Heinz Koderholdnak, a cég export igazgatójának angol nyelvű előadása következett.

Finom cseppekkel

A jelenlévők megtudhatták, hogy a Legionella baktériumtörzs, s ezen belül is főleg a Legionella pneumophila baktérium súlyos tüdőgyulladást okozhat, ha a fertőzött víz finom vízcseppek formájában a tüdőbe kerül. A baktérium bizonyos körülmények között a vízvezetékekben lévő pangó vízben is elszaporodhat, s a legveszélyeztetettebbek a legyengült szervezetű személyek és a gyerekek.  A bemutatott műszaki megoldás lényege pedig az, hogy a szenzorokkal ellátott, úgynevezett intelligens egészségügyi felszerelések elvégzik a vezetékek átöblítését, a nékül, hogy a fogyasztás jelentősen megnőne. Így a mikroorganizmusok nem szaporodhatnak el.

A későbbiekben dr.Zoia Bitea, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) aligazgatója elmondta: pont a napokban kapták meg az Egészségügyi Világszervezet értesítését, mely szerint az utóbbi időszakban, Pármában 28 személyről bizonyosodott be, hogy Legionellával fertőződött meg.

Veszélyforrások

Az úgynevezett légiós betegség kórokozója megél a szabad vizekben, terjedését a nem megfelelően fertőtlenített légkondicionáló berendezések is segítik, de a medencék vize és a pangó csapvíz is fertőzött lehet. Nem veszélytelenek a vízporlasztós szabadtéri léghűtő berendezések sem. A kórokozó a finom vízcseppek belélegzésével fertőz, az ivóvíz fogyasztásával nem.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!