ERDON Helyi hírek

2016.04.19. 09:26

Bekukkantás Ybl Miklós életművébe

Két Ybl Miklós munkásságát bemutató tárlat is látható egy helyszínen, a nagyváradi vár L épületében. A kiállítást hétfőn délután nyitották meg.

Két Ybl Miklós munkásságát bemutató tárlat is látható egy helyszínen, a nagyváradi vár L épületében. A kiállítást hétfőn délután nyitották meg.

A Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében megrendezett tárlat megnyitóján Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket, kiemelve, hogy ez egy szakkiállítás, amely elsősorban a műépítészettel foglalkozik. Hozzátette, hogy az Ybl Miklós nevét viselő tárlat nem is kaphatott volna jobb helyet, hisz a nagyváradi vár emblematikus épülete Nagyváradnak. Dr. Kenyeres István, a Budapesti Fővárosi Levéltár főigazgatója megnyitó beszédében kiemelte, hogy ez egy vándorkiállítás, melynek tizenegyedik helyszíne Nagyvárad, viszont az első alkalom, amikor a tárlat átlépte Magyarország határait. Kenyeres István hangsúlyozta: 2014-ben ünnepelték Magyarországon az Ybl-bicentenáriumot, ennek keretében azok a tudományos intézmények, ahol az Ybl-hagyatékot kutatták, és közösen egy nagyobb tudományos projektsorozatot hoztak létre, aminek nyomán többek között két kiállítás is létrejött, ezek láthatók most Váradon.

Kukucskálás az életműre

Az egyik tárlat az Ybl Miklós makettkiállítás, melynek „az volt a célja, hogy mutassuk be az Ybl épületeket, vagy azok  bizonyos részeit makettek segítségével, de nem a hagyományos módon, így egyfajta kukucskálás jött létre” – fogalmazott Kenyeres István. Utalt ezzel a kiállító tér egyik felében felállított három magas, fekete felületű hasábra, amelyeknek oldalain különböző magasságokban lyukak vannak vágva, és azokon bekukucskálva tárulnak a néző szeme elé az Ybl-épületek makettjei, amelyeket a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építésztudományi Karának hallgatói készítettek. Kenyeres István elmondta, hogy a tárlat másik fele a levéltárnak a kiállítása, ami a budapesti Nemzeti Múzeum körüli Ybl-épületek sorsát követi végig tervrajzok, fényképek segítségével. A kiállításokról katalógus készült, amelyet meg lehet vásárolni a nagyváradi tárlat helyszínén is.

Invenció

A megnyitón szót kapott Pafka Ernő nagyváradi építész, majd Markó Balázs, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építésztudományi Karának dékánja is, aki a nagy magyar építész érdemeit méltatta, mondván, hogy Ybl Miklós életműve „tele van invencióval, gondolattal, egy olyan leképzése a korábbi építész koroknak az attribútumaiból, lényegében egy eszenciája ezeknek a jeleknek, amelyek egészen kiváló, egynemű alkotássá növik ki magukat” – fogalmazott. A felszólalások után Hidvégi Violetta, a kiállítás kurátora vezette végig a tárlaton a megjelenteket. A kiállítás május 9-ig látogatható a nagyváradi várban.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!