ERDON Helyi hírek

2016.03.20. 16:43

Csaltak a próbaérettségin

Kicsivel jobb eredmények születtek az idei próbaérettségin, mint a tavalyin, viszont négy diákot kizártak, mondta el Novac-Iuhas Alin-Florin Bihar megyei főtanfelügyelő.

Kicsivel jobb eredmények születtek az idei próbaérettségin, mint a tavalyin, viszont négy diákot kizártak, mondta el Novac-Iuhas Alin-Florin Bihar megyei főtanfelügyelő.

Péntek délben kihirdették a szimulálás eredményeit, ezek felkerültek a Bihar Megyei Főtanfelügyelőség honlapjára is. Amint a főtanfelügyelő a pénteki sajtótájékoztató során elmondta, az eredmények egy kevéssel jobbak, mint a tavalyiak, mind a tizenkettedikesek, mind a tizenegyedikesek esetében.

 Adatok

A 4085 tizenkettedik osztályos 63,6 százaléka, szám szerint 2598 diák vett részt az összes próbán, s 47,11 százalékuk, vagyis 1224 diák  ért el hatost vagy annál nagyobb átlagot. Román nyelvből és irodalomból 62,8 százalékuk kapott legalább ötöst, az anyanyelvi próbán a próbavizsgázók 76,71 százaléka ért el átmenő osztályzatot, a szaknak megfelelő kötelező próbán, mely matematika vagy történelem, 47,71, a szaknak megfelelő választott tantárgyból rt próbán pedig 61,12 százalékuk kapott átmenő jegyet. Az eredmények hasonlóak a tavalyiakhoz, egy kevéssel jobbak azoknál.

A 4322 feliratkozott tizenegyedikes közül a román nyelv és irodalom próbán 277-en hiányoztak és a megjelentek 57, 22 százaléka kapott átmenő osztályzatot, az anyanyelvi próbán 67-en hiányoztak és 63,83 százalék „ment át”, a szaknak megfelelő kötelező próbán pedig 420-an hiányoztak, s a megjelentek 36,01 százaléka teljesített legalább ötösre. A tizenegyedikesek nem vettek részt a negyedik próbán.

Csaltak

Szomorú hír, mondta a főtanfelügyelő, hogy négy diákot kizártak, mivel másolni próbáltak: egy tizenkettedikest és három tizenegyedikest. Viszont jó hír is van: eltérően a tavalyi próbaérettségi eredményeitől, az idén tízesek is születtek, összesen 74-en (18 tizenegyedikes és 56 tizenkettedikes)  érték el a maximális pontszámot egyik vagy másik megmérettetésen. Románból kilencen, anyanyelvből tízen, matematikából nyolcan, történelemből húszan, biológiából tizenheten, kémiából, illetve logikából négyen kaptak tízest, továbbá  informatikából és filozófiából is született egy-egy tízes dolgozat. A legmagasabb átlag 9,97 volt, tudtuk meg. Az eredményeket az elkövetkezendőkben megbeszélik a szülőértekezleteken, külön a diákokkal, a tanárok pedig  kidolgoznak egy   tervet az eredmények jobbítása érdekében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!