ERDON Helyi hírek

2016.02.02. 15:16

Maradhat az etnikai szavazás

Az egyfordulós önkormányzati választási rendszer nagyobb esélyt nyújt a magyar polgármester-jelölteknek, de etnikai szavazásra lehet számítani a románok részéről.

Az egyfordulós önkormányzati választási rendszer nagyobb esélyt nyújt a magyar polgármester-jelölteknek, de etnikai szavazásra lehet számítani a románok részéről.

Mint arról keddi lapszámunkban beszámoltunk, a román parlamentben kisebbségben vannak azok az erők, melyek ismét kétfordulóssá tennék a polgármester választást. Bihar megyei magyar politikusokat kérdeztünk ennek a fejleménynek a következményeiről. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke kifejezte reményét, hogy a hétfői egyeztetések után lekerül a napirendről a választási törvény módosításának a kérdése. A korábbi tapasztalatokra hivatkozva kifejtette, hogy a magyarság szempontjából a kétfordulós választási rendszer következményei különbözőek annak függvényében, hogy az adott településeken mekkora a magyarság aránya. Ott, ahol a magyarság többségben van, illetve aránya megközelíti az ötven százalékot, a kétfordulós választási rendszerben több román jelölt volt versenyben, ezért az első forduló általában a programokról szólt, viszont a második forduló, amennyiben magyar jelölt is bekerült, programszavazás helyett etnikai szavazássá változott, ami egyértelműen káros volt a magyarság szempontjából. „A kétfordulós választás a szórványban adhatott esélyt, ott, ahol nem kerülhettünk be a második fordulóba, így ott a magyarság a kisebbik rosszat választotta, és a kevésbé negatív jelöltnek a győzelmi esélyeit növelte” – fejtette ki Szabó, hozzátéve, hogy az egyfordulós választási rendszerben ez RMDSZ több településen nem indított polgármester-jelöltet, hanem már eleve arra kérte a magyar közösségeket, hogy a kevésbé negatív jelöltet válasszák meg. Arra a kérdésünkre, hogy az egyfordulós rendszer érvényben maradása nem ösztönzi-e majd a román pártokat arra, hogy valamilyen formában összefogjanak az esélyes magyar jelöltek ellen, Szabó Ödön azt válaszolta, hogy ez lehetséges, annál is inkább, mert korábban is volt már példa erre Szatmárnémetiben, Marosvásárhelyen, Szászrégenben, „és nem lepődnék meg, ha egyesek Bihar megyében is ilyesmit terveznének” – fűzte hozzá. A politikus megítélése szerint a választási törvény módosítását a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért akarja elérni, hogy ezáltal előnyökhöz jusson az önkormányzati választáson, illetve, hogy egységbe fogja a jelenleg több táborra szakadt jobboldali szavazókat.

Marad etnikai

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei elnöke a fejleményekről szólva a maga során lapunknak kifejtette: „minden olyan döntés, ami alapján erősebb magyar képviselet lehet, az üdvözlendő”. A politikus véleménye szerint a PNL azért erőlteti a választási törvény módosítását, mert a párt országosan felszálló ágban van, míg a PSD azért ragaszkodik az egyfordulós rendszerhez, mert abban bízik a rengeteg korrupciós botrány nyomán, hogy legalább a polgármesteri székeinek egy részét meg tudja tartani. Csomortányi valószínűnek tartja azt, hogy az egyfordulós polgármester választás esetén lesz példa arra, hogy román pártok a kampányban együttműködnek majd valamilyen formában a magyar jelöltek ellen, amit szerinte azzal lehetne kivédeni, ha a magyar pártok is szövetséget kötnének.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!