ERDON Helyi hírek

2015.11.26. 13:34

Regénytrilógia Zsigmond királyról

Bökös Borbála A Sárkányos Rend tregénytrilógia második, Pokoljárók című kötetét mutatták be a a nagyváradi a Kosher borozóban szerda délután.

Bökös Borbála A Sárkányos Rend tregénytrilógia második, Pokoljárók című kötetét mutatták be a a nagyváradi a Kosher borozóban szerda délután.

A Gold Book kiadó gondozásában megjelent kötetről a szerző - aki egyébként a Partiumi Keresztény Egyetem angol tanszékének oktatója - beszélgetett egyik tanítványával. A jelenlevők a beszélgetés során megtudhatták a szerzőről azt, hogy gyermekkora óta foglalkoztatta az írás, és eddig már több műfajban kipróbálta magát, mígnem úgy döntött, Várad történelmét szeretné feldolgoni, hiszen, mint fogalmazott „meg kell szerettetni Várad történetét, mert sokmindenre büszkék lehetünk”. Elárulta, hogy a Sárkányos rend regényötlete Lakatos Attila történésztől származik, aki egyszer elmesélte neki, hogy egy a 18. században a nagyváradi várban végzett ásatás során koronaékszerek - országalma, koronadarab - kerültek napvilágra, valamint egy színarany sárkányjelvény is. Ezeket a leleteket Mária Terézia bécsi udvarába küldték el, viszont a sárkányjelvény kézen-közön elveszett. Ez az epizód indította el Bökös Borbála fantáziáját, aki egy igen gazdag, fantáziadús és szerteágazó türténetet épített fel belőle. Mint mondta, egy regényt akart írni Luxemburgi Zsigmondról, a Sárkányos Lovagrend alapítójáról, de a kötetet gondozó Gold Book kiadó szerkesztőjével egyeztetve végül három kötetesre bővült a regény, melynek második kötete a Pokoljárók most került az olvasók elé. A szerző hangsúlyozta, hogy regénye a valós történelem és az árnyéktörténelem határmezsgyéjén mozog, hiszen művében valós történelmi személyek és események valamint kitalált szereplők és fiktív események egyaránt szerepelnek. Kérdésre válaszolva elárulta, hogy miután elkészül a harmadik kötet is, lefordítané angol nyelvre is a trilógiát. A szerző további tervei között szerepel többek között II. Béla Árpád házi magyar király alakjának regényes feldolgozása is. A kötetbemutató beszélgetés után az érdeklődők a helyszínen vásárolhatták neg a könyvet, mely Nagyváradon az Illyés Gyula könyvesboltban kapható.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!