ERDON Helyi hírek

2015.10.27. 15:33

Dupla lehet az ingatlanadó

Nagyvárad- Az önkormányzat egy tervezetet bocsátott közvitára, aminek értelmében 2016-ban dupla adót kell fizessenek azok a tulajdonosok, akik elhanyagolják az ingatlanjaikat. És ez tovább nőhet.

Nagyvárad- Az önkormányzat egy tervezetet bocsátott közvitára, aminek értelmében 2016-ban dupla adót kell fizessenek azok a tulajdonosok, akik elhanyagolják az ingatlanjaikat. És ez tovább nőhet.

Keddi sajtótájékoztatóján Eduard Florea városmenedzser arra hívta fel a figyelmet: az új adótörvénykönyv bővítette a helyhatóságok hatásköreit, így egy-egy önkormányzat opcióként úgy határozhat, hogy progresszíven alkalmazott adóemelést vezet be a gondozatlan ingatlanok és telkek esetében. Eddig ugyanis csak annyit tehetett, hogy az építkezésfelügyelettel együttműködve felszólításokat küldött, vagy megbírságolta az érintett tulajdonosokat, Váradon például az idén eddig 1283 telektulajdonosnak és 252 ingatlantulajdonosnak küldtek ezirányú felszólításokat, vagy büntették meg őket.

A váradi Polgármesteri Hivatal ugyanakkor úgy döntött, hogy csak az elhanyagolt ingatlanok esetében él a 100 százalékos fokozatos adóemelés lehetőségével, mivel a telkek túl gyakran cserélnek gazdát, illetve könnyebben lehet rendbetenni ezeket. A jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó előterjesztést kiegészítő anyag szerint- melyről közvitát szerveznek, és ezért mától kezdve posztolják az intézmény honlapján- az adóemelés a történelmi városközpontban, az úgynevezett védett övezetekben, a főútvonalak mentén és az ipari telephelyeken lévő gondozatlan épületekre vonatkozna. Egy szakemberekből álló bizottság felmérné az érintett épületek állagát (az értékelésnél három fő kritériumot, vagyis a külső kinézetet, a strukturális állapotot és a kerítést figyeli, illetve ezt a tömbházaknál nem), és pontoz, melynek alapján kiváló, nagyon jó, jó és nem kielégítő „jegyeket” ad, azok a tulajdonosok pedig, akik a legutóbbi minősítést érdemlik, jövőre dupla ingatlanadót kellene fizessenek.

A jó hír

Adriana Lipoveanu főépítész arra hívta fel a figyelmet: az önkormányzat egy olyan, a közvitára bocsátott jövő évi helyi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet kiegészítő anyagot dolgozott ki, melynek értelmében ha gondozzák a (műemlék)ingatlanjaikat, adómentességet élveznének a történelmi városközpontban, illetve az úgynevezett védett övezetben lakók.

Tulajdonképpen két alaphelyzet létezik: valakik az önkormányzat által bevezetett éves ingatlanfelújítási program keretében, a Főépítészeti Hivatal és Bihar Megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyásával, illetve véleményezésével korszerűsítették az ingatlanjaikat, vagy pedig még 2011 előtt, mielőtt még beindult volna ez a program, és az ingatlanjaik ezért jó műszaki állapotban vannak. Az érintetteknek az erről szóló megállapítási jegyzéket egy kérvénnyel kommunikálniuk kellene az önkormányzatnak minden esztendőben, ugyanis a helyi adókat és illetékeket évente állapítják meg. Kivételt képeznek ezen folyamodványletevés alól azok, akik az említett program keretében kivitelezési szerződést kötöttek az Ingatlankezelő Igazgatósággal (AIO), illetve azok az esetek, amikor a műemléképület renoválása folyamatban van.

Az önkormányzat szakemberei a tárgyalt ingatlanok állagfelmérését még az idén ősszel elkezdik, és azok az épület-, vagy épületrész tulajdonosok mentesülnek majd az adóbefizetés alól, akik kiváló minősítést érdemelnek, az illetékesek szerint körülbelül ötven tulajdonos lesz ilyen helyzetben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!