ERDON Helyi hírek

2015.08.13. 12:42

Zöld energiás pilotprojekt

Nagyvárad- Romániában egyedülálló és úttörő módon fotovoltaikus napelemeket szereltek fel Váradon egy tanintézmény, vagyis a Liszt Ferenc utcai 56. számú napközi óvoda tetőzetére.

Nagyvárad- Romániában egyedülálló és úttörő módon fotovoltaikus napelemeket szereltek fel Váradon egy tanintézmény, vagyis a Liszt Ferenc utcai 56. számú napközi óvoda tetőzetére.

A részletekről csütörtök délelőtt a helyszínen tartott közös sajtótájékoztatót Huszár István alpolgármester, Benyovszki Tünde, az Ingatlankezelőség (AIO) aligazgatónője és Teodor Gabor, a kivitelezéssel megbízott Amper Proiect cég mérnöke.

A tavaly elkezdett beruházás értéke áfa nélkül 96.100 lej, a fotovoltaikus napelemeket pedig az ingatlan tetőzetére szerelték fel egy fémszerkezetre. A rendszer 60 darab pannóból, 1 áramforgatóból, valamint az ellenőrző és irányítóközpontból tevődik össze. A munkálatok műszaki garanciája két év, az ingyenes karbantartás pedig öt évre terjed ki. A napelemek évente minimum 15,8 Mwh villamosenergiát termelnek, és biztosítva vannak tíz évre, amennyiben meghibásodnak. Ez a mennyiség biztosítani tudja majd az 56. számú óvoda teljes áramfogyasztását, sőt pluszenergia is keletkezik, amit az önkormányzat értékesíteni kíván, illetve ezáltal kompenzálni lehet más tanintézmények ez irányú igényét.

A befektetés várhatóan hozzávetőleg hét év alatt térül meg. Néhány nap múlva próbaüzemmódba helyezik a rendszert, és licenc engedélyhez folyamodnak az Országos Energiaszabályzó Hatósághoz (ANRE) annak érdekében, hogy megkapják a zöld energia termelői minősítést, és ezután zöld kötvényeket kapjanak. Ugyanakkor mivel az elkövetkezendő 25 évben nem kell majd fizetni a villanyért, ebből 190.687,50 lej jövedelem származik, amihez 15 éven keresztül hozzáadódik még a zöld kötvényeknek köszönhető 88.998,75 lej is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!