ERDON Helyi hírek

2015.06.17. 15:44

Rendőrök a nyugdíjhivatalnál

Megszállták szerda délelőtt a nagyváradi Megyei Nyugdíjhivatal székhelyét a rendőrök, kommandósok kíséretében. A fogyatékkal élők ügyeit elbíráló irodánál kezdtek, az igazgatóig jutottak.

Megszállták szerda délelőtt a nagyváradi Megyei Nyugdíjhivatal székhelyét a rendőrök, kommandósok kíséretében. A fogyatékkal élők ügyeit elbíráló irodánál kezdtek, az igazgatóig jutottak.

Korrupciós ügyek miatt vizsgálat indult szerdán a Bihar Megyei Nyugdíjhivatalnál. A Nagyváradon, a Dunării utcán található székházukhoz délelőtt 10 óra körül szálltak ki a rendőrség gazdasági bűncselekmények elleni osztályának emberei, kommandósok kíséretében. Először az orvosi bizonylatokat kibocsátó részlegre mentek, ahol a fogyatékkal élők ügyeit elbíráló bizottság is működik – e testület éppen ezért tegnap fel is függesztette tevékenységét. A nyomozók a nyugdíjhivatal igazgatójának, Leontin Ţîrlének az irodájába is bementek, onnan számos okmányt vittek magukkal. Az akciót személyesen koordinálja a megyei rendőrfőnök, Gheorghe Berce ügyész felügyelete mellett. A vizsgálatok idején egyébként – a jelzett bizottságot kivéve – az ügyfélfogadás nem állt le. Később kiderült: összesen 16 gyanúsított van, és szerdán még 35 másik helyen végeztek házkutatást. Ezek között van Avram Iancu település polgármesteri hivatala, valamint több orvosi rendelő és számos cég székhelye. A gyanúsítottak egyike Dan Chirla, Avram Iancu település alpolgármestere, aki a hatóságok szerint kenőpénzekért segített intézni olyan ügyeket, amelyek során illegálisan nyugdíjaztak többeket, testi fogyatékosságukra hivatkozva. Úgy tudni, összesen 50 olyan személyt hallgatnak ki, akik kenőpénzeket adhattak. A tegnapi akciókat hetek óta készítették elő a hatóságok, végül 120 rendőr vett részt a kiszállásokban, az akciókhoz a Román Hírszerző Szolgálat is szakmai segítséget nyújtott.

Majdnem mindenki…

A hatóságok kiemelten figyelték az elbírálásokkal foglalkozó bizottságot az elmúlt két hétben, és a hatóság szerint csak ennyi idő alatt 733 személy adott pénzt az ügyintézésért, abból a 738-ból, aki megfordult ott. Úgy tudni, egy új nyugdíjazásért 200–400 euró volt az illegális sarc, felülvizsgálatért pedig 100–400. A nyomozók azt állítják, hogy a bizottság mind az öt tagja elfogadott ilyen pénzeket, és azok átlagosan 30%-át aztán az asszisztensek kapták. Szintén szerintük aki nem fizetett, annak hiába voltak rendben a papírjai, az ügyét hónapokig nem továbbították Bukarestbe.

A szerdai házkutatásokkor egy orvosnő édesanyjának házában 120.000 dollárt és 350.000 lejt találtak, míg egy másikról az derült ki, hogy 15 ingatlan birtokosa lett az utóbbi években.

Jelenleg térségünkben 37.833 olyan személyt tartanak nyilván, aki betegnyugdíjasként van regisztrálva, az összes vonatkozó esetet egy új bizottság fogja átvizsgálni.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!