ERDON Helyi hírek

2015.06.01. 10:36

Nem a terület tesz naggyá...

A határozati javaslatok után szokás szerint több hozzászólás elhangzott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének csütörtöki választmányi ülésén.

A határozati javaslatok után szokás szerint több hozzászólás elhangzott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének csütörtöki választmányi ülésén.

Huszár István alpolgármester köszönetet mondott az RMDSZ-körzeteknek, illetve azoknak az urnabiztosoknak, akik dolgoztak a referendum napján, és akiknek több mint 80 százaléka vállalta, hogy a megismételt szavazásnál is ott lesz, holott nem fog érte kapni semmilyen anyagi juttatást. Nyakó József érmihályfalvi polgármester azon meggyőződésének adott hangot: régi álom valósult meg azáltal, hogy 22 magyar vezetésű önkormányzat összefogásával létrejött a borsi vízművet regionális szolgáltatóként működtető Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Társulás. Meglátásában ezt az utat kell követni, figyelni kell egymásra, mert csak együtt vagyunk erősek.

A fejlődés kulcsa

Cseke Attila parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet: Nagyszeben körülbelül 800 ezer turistát vár a megszervezendő színházi fesztiválra, Kolozsvár az idén Európa Ifjúsági Fővárosaként egész évben rendez eseményeket, Temesvár, Arad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Jászvásár, Brăila, Krajova és Bukarest pedig már 2-3 éve készül arra, hogy pályázzon annak érdekében, hogy 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa lehessen. Ezzel szemben Várad még a jelöltek közt sincs, mert Ilie Bolojan polgármester szerint úgy lesz nagy vagy híres, ha egyesül Szentmártonnal. „A fejlődés kulcsa a stratégia minőségében, illetve minél több ilyen jellegű kulturális eseménynek a megszervezésében rejlik, nem pedig a terület nagyságában” – hangsúlyozta a politikus.

Az elhangzottakat Mados Attila bihardiószegi polgármester azzal egészítette ki: egy előnye mégiscsak van annak, hogy Várad nem lesz kulturális főváros, hiszen így legalább a polgármestere nem lesz Románia államfője… Az elöljáró ugyanakkor arról is beszélt, hogy az említett Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Társulás kimaradt volna a megye fejlesztési mestertervéből, ha ez Diószeg kapcsán nem derül ki, és a tanácsülés előtti napokat – amikor épp pünkösdöt ünnepelte a magyarság – az intézmény magyar dolgozói Kiss Sándor vezetésével nem arra szánták volna, hogy mégse felejtődjék ki.

Önerőből is lehet

Szabó József váradi önkormányzati képviselő arról számolt be: a Metropolisz Övezet egyik oktatásügyi munkaülésén az Emanuel Baptista Egyetem amerikai pártfogója kellett felhívja a figyelmet arra, hogy Váradnak nincs felsőoktatási stratégiája. A referendum apropóján a tanácsos azt nyomatékosította: Hajdúszoboszló önerőből volt képes fejlődni és magához vonzani a turistákat, sohasem kérte azt, hogy csatlakozzon Debrecenhez.

Biró Rozália szenátor azon meggyőződésének adott hangot: ahhoz, hogy Huszár István alpolgármester sikeresen tudjon küzdeni a magyarságot megillető jogokért az is szükséges, hogy felsorakozzanak mögé az egyházi, civil és ifjúsági vezetők, valamint a magyar szakemberek.

Szükséges a jelenlét

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke statisztikai adatok felsorolásával azt emelte ki, hogy ha a referendum átmegy, akkor egy nap döntésével a magyarság részaránya annyit fogy, illetve csökken, mint tíz év alatt. Hozzáfűzte: ha pedig a településnagyság lenne a fejlődés kritériuma, akkor Bihar megyében a legnagyobb területen elhelyezkedő Alsó- és Felsőkristyor kellene legyen a leggazdagabb vagy fejlettebb helység. A honatya ugyanakkor az RMDSZ kreativitását is méltatta, hozzátéve: a jelenlét nélkül az ötletekből soha sem lesz valóság.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!