ERDON Helyi hírek

2015.06.01. 10:31

Mindig a magyarok a hibásak…

Csütörtök este a Polgármesteri Hivatal dísztermében gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmánya. A rendezvény Kiss Sándor megyei elnök tájékoztatójával kezdődött.

Csütörtök este a Polgármesteri Hivatal dísztermében gyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezetének választmánya. A rendezvény Kiss Sándor megyei elnök tájékoztatójával kezdődött.

Szokás szerint Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezete vezetőjének politikai tájékoztatójával kezdődött a választmányi gyűlés, aki felszólalásában két különálló, de bizonyos mértékben egymással kapcsolatos témára – a referendum és a Észak-Nyugati Regionális Fejlesztési Társulás által regionális szolgáltatóként működtetett borsi vízművek ügye – tért ki.

Semleges álláspont

A Váradnak Szentmártonnal való egyesüléséről szóló névszavazás kapcsán megjegyezte: Ilie Bolojan polgármester állandóan kitalál valamit, „amivel meggyűlik a bajunk”. Ha azt nézzük, hogy a fürdő hozzánk csatolásával várhatóan nőne az RMDSZ-es tanácsosok száma, és így több beleszólásunk lenne a város dolgaiba, akkor talán jó lenne. Másfelől azonban azon is el kell gondolkodni: ma költünk valamire sok pénzt, aminek talán lesz valamilyen pozitív hozadéka vagy sem. Az RMDSZ tehát nem tudta eldönteni, hogy mit csináljon, mások azonban igen, és azt mondták, hogy rosszabb lesz, mert csökkenni fog a magyarság részaránya. A politikus hozzátette: az RMDSZ ellenfeleinek pedig azért is rossz lesz, mivel még nehezebben fogják tudni elérni a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Nem volt tehát könnyű helyzetben az RMDSZ, és a felsoroltakkal nem törődve végül semleges álláspontja helyezkedett, vagyis nem lobbizott egyik irányba sem, hanem a magyar választókra bízta, határozzanak ők. Ennek ellenére azonban sikerült lovat adni Bolojan alá, aki kisütötte, hogy a magyarok a hibásak azért, mert a fúzió nem jött össze.

Nem adják fel

Néhány nappal később aztán egyesek szintén a magyarokat kiáltották ki bűnbaknak amiatt, hogy a Megyei Tanácsban elfogadták, hogy 22 magyar vezetésű önkormányzat összeálljon az említett társulásba. (A voksokért Kiss Sándor külön köszönetet mondott a liberális és a szociáldemokrata képviselőknek). A román újságokban ugyanis azt lehetett olvasni: a magyarok megint külön utakon járnak, „a víz nem jó nekik, ha a románoktól jön”, és „nem kérnek Bolojan vizéből”.

A tisztánlátás végett az RMDSZ megyei elnöke ezért felolvasott egy részletet az Aparegio Településközi Fejlesztési Egyesület 2014. április 13-i ülésének jegyzőkönyvéből, mely arról szólt, hogy az Aparegio – melynek elnöke Ilie Bolojan – elutasította Székelyhíd városának felvételi kérelmét a rendszerbe. Annak ellenére, hogy korábban azt hangoztatta: annál erősebbek lesznek, minél többen csatlakoznak. „Az én olvasatomban ez azt jelenti: csak akkor leszünk rentábilisek, ha sokan vagyunk, de a magyar többségű Székelyhíd nem kell. Lassan szokásukká válik, hogy mindennap valamivel fenyegetnek. Mindig mindenért a magyarok a hibásak. Hihetetlen mi történik, milyen nyomás van rajtunk, de nem adjuk fel!” – hangsúlyozta Kiss Sándor.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!