ERDON Helyi hírek

2015.06.29. 12:01

Kenőasszony, inazó ember a várban

Szinte egész nap sorban álltak szombaton az emberek a Magyar Népi Gyógyászat felirattal ellátott sátor előtt, ahol ingyenes kezelésben részesülhettek, tradicionális módszerekkel.

Szinte egész nap sorban álltak szombaton az emberek a Magyar Népi Gyógyászat felirattal ellátott sátor előtt, ahol ingyenes kezelésben részesülhettek, tradicionális módszerekkel.

A Magyar Népi Gyógyászati Egyesület három tagja fogadta itt a gyógyulni vágyókat, érdeklődőket szombaton, a Szent László Napok rendezvénysorozat részeként. Amint a berettyóújfalui Nagy Csabától megtudtuk, a Kárpát-medencei népi gyógyászat módszereit igyekeztek megtanulni, gyűjtések által – azaz a kenőasszonyok, az inazó emberek, a csontrakók tudását.

Mindahány módszer a természet mintáit veszi alapul, hiszen az embernek is azóta vannak problémái, mióta kiesett a természetből, s például nem azt eszi, amit a környező föld megterem. Nagy Csaba szerint egyértelműen rossz, hogy a keleti gyógyászat felé hajlunk, holott rendelkezésünkre áll egy nagyon fontos tudás, amely elvész, ha nem adjuk tovább.

Attól függően, hogy kinek milyen problémája, volt, egyik vagy másik említett módszert próbálhatta ki, de az ugyancsak berettyóújfalui Karácsony Mariannal úgynevezett gyógyító beszélgetésen is részt vehetett. A népi gyógyítók meggyőződése ugyanis az, hogy akkor leszünk betegek, ha a viszonyunk a világgal nem megfelelő, s a beszélgetés rávilágíthat arra, hogy hol a probléma. Súlyos betegségek is meggyógyulhatnak így, mondta Nagy Csaba. „Nem mi mondjuk meg, hogy hol a gond, de a beszélgetés során ki-ki rájön” - tette hozzá.

A hajdúszoboszlói Kiss Katalin pedig házilag készült kenőcsöket árult, melyeket természetes alapanyagokból készít, saját kertjében termett növények felhasználásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!