ERDON Helyi hírek

2015.03.30. 14:20

Helyi roma-felzárkóztatási akcióterv

A nagyváradi helyi tanács elfogadta a 2015-2020 időszakra érvényes helyi akciótervet a roma kisebbség felzárkóztatására.

A nagyváradi helyi tanács elfogadta a 2015-2020 időszakra érvényes helyi akciótervet a roma kisebbség felzárkóztatására.Az akcióterv valójában a kormány romafelzárkóztatási stratégiájának az átvétele, amelyben, mint ahogy azt Ritli László Csongor, a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője elmondta, nincs semmilyen új, sajátos helyi elem. Az akcióterv nagy részét az oktatás kérdése öleli fel. Az elfogadott tervben szerepel többek között az adatgyűjtés olyan iskolákból, ahol a roma tanulók aránya minimum tizenöt százalék, olyan programok beindítása, illetve folytatása, amelyek célja az, hogy az iskolába járásra ösztönözzék a roma gyerekeket, a szegregáció jelenségének visszaszorítása az iskolákban, a roma nyelv és kultúra oktatása az általános és középiskolai oktatásban, valamint a felsőoktatásban. A foglalkoztatás terén a helyi akcióterv célul tűzte ki 615 roma nemzetiségű ember munkába állítását, illetve pályaválasztási tanácsadást 2800 roma nemzetiségű lakos számára. Az akcióterv egészségügyre vonatkozó része főként a tájékoztatásra szorítkozik, de például célul tűzi ki a roma gyerekek minél nagyobb számú beoltását a szükséges oltóanyagokkal, illetve a 2. és 3. számú ideiglenes szállók felújítását, valamint egy roma felzárkóztatási szociális központ kialakítását is. Kulturális téren a roma identitást megőrzését segítő programok és tevékenységek szervezését szorgalmazza az akcióterv, míg a közrendészeti és adminisztrációs ügyekben az akcióterv előírja azt, hogy reklámozni kell a roma fiatalok körében a rendőr szakmát, illetve folytatni kell azt a programot, melynek célja beazonosítani azokat a roma nemzetiségű polgárokat, akiknek nincs személyi igazolványuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!