ERDON Helyi hírek

2015.01.18. 16:15

Racionális, jó döntések kellenek

Pénteken a váradi városháza dísztermében választmányi ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Kiss Sándor elnök gondolatait Biró Rozália választmányi elnök olvasta fel.

Pénteken a váradi városháza dísztermében választmányi ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Kiss Sándor elnök gondolatait Biró Rozália választmányi elnök olvasta fel.

Kiss Sándor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének vezetője betegsége miatt nem lehetett jelen a gyűlésen, így gondolatait Biró Rozália választmányi elnök olvasta fel. Többek közt elhangzott: politikai szempontból érdekes és változatos volt az elmúlt időszak. A Ponta-kormány által kijelölt 45 napos vándorlási időszak átírta az erőviszonyokat. Megyei szinten az RMDSZ alkupozíciója megerősödött, Nagyváradon pedig gyengült a PSD. Az elnökválasztási kapmány túl hosszú volt és zajos, az ígéretek megzavarták az embereket, a projektek kivitelezése egy helyben toporgott. A Ponta-ellenes hangulatból Iohannis profitált, az pedig a jövő zenéje, hogy a vele kapcsolatos félelmeink vagy vágyaink teljesülnek-e. Románabb lesz-e a románoknál, vagy pedig áttörést hoz a kisebbségi jogokat illetően. Kelemen Hunor hozta az elvárható eredményt, magyar ellenfele viszont leszerepelt, nem tudott reális alternatívát felmutatni. A külön indulás inkább hátrányt jelentett, a második forduló előtt nem várt fordulatot hozott, hogy az RMDSZ a választók lelkiismeretére bízta a választást. A kormányból való kilépés nehéz döntés volt, Kiss Sándor megítélésében az érzelmi politizálás legyőzte a racionalitást. Azon reményének adott hangot: az elkövetkezendő időszakban előttünk álló új helyzetben jó döntések születnek majd, szem előtt tartva a racionalitást.

Sok minden zajlott

Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök az ügyvezető elnökség által szervezett elmúlt félévbeli tevékenységét összegezte röviden, mely események bővebben megtalálhatóak a rendezvény kezdetén szétosztott füzetben. A kulturális megvalósítások közül kiemelte a több ezres közönséget vonzó várbeli nyári színházi fesztivált, a Fő utcai A Holnaposok-szoporcsoportnál zajlott koncerteket. Szintén sikerként könyvelte el az oktatási rendszer átalakításáért vívott győztes különharcot. Említést tett még a sporteseményekről, a Festum Varadinumról és a Tulipán kaláka mozgalomról is, utóbbi esetében meglátásában új lendületre van szükség. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kőkemény munkával, partnerségben a civil szervezetekkel és a történelmi magyar egyházakkal folytatódtak az évek óta bevált közkedvelt programok, szerinte a megvalósításokra méltán lehetnek büszkék, mert bebizonyosodott, hogy az RMDSZ rengeteg közösségi élménynek a generátora. Tartani kell azonban az ütemet- nyomatékosította.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!