ERDON Helyi hírek

2015.01.18. 16:19

Az államfőt érintő RMDSZ-es dilemmák

Péntek este a váradi városháza dísztermében választmányi ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A javasolt napirendi pontok végén szokás szerint több hozzászólás is elhangzott.

Péntek este a váradi városháza dísztermében választmányi ülést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. A javasolt napirendi pontok végén szokás szerint több hozzászólás is elhangzott.Pásztor Sándor volt vízügyi szakállamtitkár azon meggyőződésének adott hangot: a kormányból való kilépés elsősorban a székelyföldi RMDSZ-sek akarata volt, nem volt „csonttiszta” a döntés, jobban ki kellett volna elemezni a helyzetet. Megjegyezte azt is: frissítésre van szükség, hogy a következő parlamenti választások délutánján ne kelljen amiatt izgulni, hogy bejutnak-e a törvényhozásba vagy sem, meglesznek-e a szükséges szavazatok.

Cseke Attila parlamenti képviselő arról beszélt, hogy 25 éves lett a megalakulása óta változatlan névvel és logóval működő, önállóan politizáló RMDSZ. Ugyanakkor úgy vélte: felelősségteljesen kell kezelni a következő választást. Huszár István helyi tanácsos azt vetette fel, hogy a váradi önkormányzat, amióta az RMDSZ nincs hatalmon, nem finanszírozza a magyar rendezvényeket.

Az államfőről

Biró Rozália megyei választmányi elnök, szenátor arra hívta fel a figyelmet: Klaus Iohannis államfő Lépésről lépésre című könyvében határozott nemet mond az etnikai kritériumok alapján szervezendő régiókra, ortodox bibliára téve a kezét mondta el az eskü szövegét, szívére tett kézzel énekelte a román himnuszt, beiktatásakor pedig úgy fogalmazott: egy nemzet alkotja Romániát. Eddig tehát semmi biztatót sem tett magyar szempontból, kíváncsian várja, hogy viszonyul majd az alkotmánymódosítási javaslatokhoz.

Szabó Ödön parlamenti képviselő hozzátette: a Román Kultúra Napján Iohannis Eminescu-verset olvasott, viszont a december 18-i Kisebbségi Nyelvek Napján nem vállalkozott arra, hogy Goethe valamelyik írását népszerűsítse, ezért a személyével kapcsolatos euforikus érzések, elvárások kapcsán ezen dilemmáknak is hangot kell adni. A honatya ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a most Váradon megvalósuló beruházások akkor kezdődtek, vagy akkor fogant az ötletük, amikor még az RMDSZ vezető pozícióban volt, meglátásában ezért fontos ott lenni, ahol a döntéseket hozzák.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!